zondag 22 september 2013

Dageraad van de drone

China heeft de hand weten te leggen op drone- en ruimtevaarttechnologie en bereid zich voor op een confrontatie  met de VS



Chinese drone.


Door: Terresa Monroe-Hamilton
Kruispost met NewZeal

China heeft stil maar met agressieve voortvarendheid de hand weten te leggen op dronetechnologie. Met onbemande drones tot oorlogsvoering in de ruimte, zoals het buiten gebruik stellen van satellieten, bereid China zich voor op een confrontatie met de VS. Ze zijn een nieuwe As van het Kwaad aangegaan met Rusland en Iran. De atoomklok tikt. 

BEIJING — Bijna twee jaar al vallen hackers uit Shanghai defensie-aannemer na defensie-aannemer aan, twintig in totaal. Hun doelwit is volgens een Amerikaans cyberveiligheidsbedrijf de technologie die de VS leidend maakt in militaire drones. 
"Ik geloof dat dit de grootste campagne is op het gebied van dronetechnologie", zegt Darien Kindlund, manager van FireEye in California. "Het komt aardig overeen de aandacht die de Chinese regering heeft voor uitbreiden van de eigen dronetechnologie".
De hackingoperatie, die werd uitgevoerd door een groep genaamd 'Comment Crew' was de meest recente blijk  van de Chinese ambities voor het ontwikkelen van een droneprogramma. De regering en de militairen willen van China een belangrijke producent van drones maken, voor eigen gebruik maar ook voor de export. En ze gaan er keihard tegenaan om de benodigde technologie te verzamelen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van China zegt officieel hacking niet te tolereren, en dat het zelf slachtoffer is, maar een ander Amerikaans cyberveiligheidsbedrijf heeft leden van 'Comment Crew' in verband gebracht met een gebouw van het Volksbevrijdingsleger, even buiten Shanghai. 
China brengt zijn drones nu naar potentiele gevechtsgebieden. Volgens zowel Chinese als buitenlandse analisten heeft iedere belangrijkse wapenfabrikant een onderzoekscentrum voor drones. De bedrijven hebben tientallen modellen laten zien aan potentiele kopers op internationele luchtvaartshows.
China heeft al een drone in gebruik genomen in de wateren in omstreden gebied bij Japan. De Chinezen willen de drones ook in gaan zetten bij misdaadbestrijding, net zoals de VS. En ze hebben strijddrones met stealthtechnologie ontwikkeld. Terwijl Obama de Amerikaanse strijdkrachten verzwakt, zijn Rusland, China en Iran bezig met uitbreiding.

China is niet beschaamd om Amerikaanse technologie te hacken en te stelen, en ze maken gebruik van cyberspionage waar de mogelijkheid zich maar voordoet. Clinton heeft de technologie gewoon aan China weggegeven, en waarschijnlijk doet Obama dat ook.

Naar schatting heeft de VS een vloot van 7.000 drones; China is tweede. Maar hier klopt iets niet. Waarschijnlijk hebben zowel Rusland als China grotere aantallen. Daar geven ze hun geld aan uit, wel 124 miljard dollar. Terwijl de Obama's met vakantie gaan bereiden de vijanden zich voor op de Derde-Wereldoorlog. 

De Chinese strijdkrachten, met hun constante focus op oorlog met Taiwan en een oog op steeds meer territoriale disputen, is in de voorhoede als het gaat om maritieme toepassingen. De VS gebruikt drones vooral om terroristen op te sporen en te jagen, vooral in Pakistan en Afghanisten. Amerikaanse drones zijn niet ontworpen om verboden luchtruimen binnen te dringen, dus ze zouden onbruikbaar zijn in een conflict met China.
Chinese drones, genaamd onbemande luchtvaartuigen, zijn juist gebouwd om ingezet te worden in bestreden gebieden. "Het is een erg handig instrument voor het bewaken van maritieme soevereiniteit", zegt Xu Guangyu, een gepensioneerde generaal en directeur van de China Arms Control and Disarmament Association. 
Chinese strategen hebben besproken of drones ingezet kunnen worden in een oorlog met de VS  in de Pacific, meldt een rapport in Project 2049. Het rapport citeert militair technisch materiaal van het Volksbevrijdingsleger dat "operationele denkers en wetenschappers zich voorstellen, om in geval van een conflict, Amerikaanse landingsschepen aan te vallen met zwermen multifunctionele, onbemande luchtvaartuigen".
Chinese drones doemen nu op in het arsenaal van derde landen die Amerika haten. Ze kunnen drones beter en goedkoper bouwen. De Chinese versie van de Predator, de Wing Loong, of de Pterodactyl, werd in 2011 voor het eerst geexporteerd, aldus de People’s Daily.

Op de luchtvaartshow in Parijs in juni vertelde de president van de Chinese luchtvaartonderneming aan de Global Times dat de drone twee lasergestuurde raketten kan dragen, en ook qua robustheid en bereik gelijk is aan de Predator, alleen veel goedkoper.

De dageraad van de drone is aangebroken. Maar de VS staat op het verkeerde been en heeft niet goed opgelet.