maandag 8 december 2014

Nederland gaat deeleconomie de nek omdraaien

Er zijn twee problemen met de deeleconomie die de machthebbers in Nederland een doorn in het oog zijn: de diffuse scheiding tussen hobby en winstoogmerk, en economische vrijheid. Iemand kon eens iets eerlijk verdienen zonder belasting betalen! En het tweede zorgt maar voor gebrek aan controle.

Het is de vraag wat ze erger vinden: activiteiten met winstoogmerk of Italiaanse en Amerikaanse toestanden. Dat kunnen we natuurlijk niet hebben. Een groenlobbyhoogleraar laat een promovendus onderzoeken hoe je de definitie van de deeleconomie zo kunt manipuleren dat het hobbien gaat betekenen. Eerste punt van orde is het scheiden van 'delen' en 'economie'. Als je dat voor elkaar hebt, kun je de economische poot de nek omdraaien. En zo zorgt deze congsi van ultra-linkse intellectuelen en hun lijntjes naar de politiek voor het smoren van alle initiatieven die burgers buiten de staat om kunnen ontwikkelen. 



25 sep. 2014


Wethouder 020 stelt paal en perk aan Airbnb'en

De Stelling van Amsterdam over de online verhuur van onroerend goed  aan toeristen. De regenten worstelen met de kapitalistische online deel-economie), want iets niet reguleren, zeg nou zelf, dat kan toch niet? Als iedereen maar doet waar hij zin in heeft, wordt het een zootje!  



Debat over 'wildgroei' in Amsterdam door Airbnb. 

Ehhhh,  er zitten "een paar voorwaarden aan", schreven we over verhuren in 020 via Airbnb. Maar dat ligt iets minder vrijheidslievend in Stalingrad aan den Amstel. In een interview met BNR Nieuwsradio legt wethouder @LaurensIvens, wethouder van Bouwen, Wonen, Huren en Airbnb'en uit, dat buiten de Stalistische pot pissen, je 12.000 euro kan gaan kosten. Hij heeft er een half miljoen euro voor over om extra controleurs in te zetten om internet en de straat op te gaan om te speuren naar ondernemende burgers illegalen illegale praktijken.
"Die woningen hebben we gewoon nodig in Amsterdam. We hebben enorm lange wachtlijsten voor mensen die hier willen wonen dus laten we de woningen dan alsjeblieft gebruiken om in te wonen. En dan hebben we hotels voor de toeristen." (Audio)

Ja, begrijpelijk. Voor sociale huurwoningen. Maar hoe zit het met vrije huren en de eigendomsrechten van mensen met een eigen woning? Geen enkel onroerend goed ontsnapt aan de competentie van de SP'er. Je mag je huis alleen verhuren met toestemming van de verhuurder en als eigenaar van het pand, moet je toestemming vragen aan de VvE.  Dat zegt niet de verhuurder of de VvE, maar die Maiost. Aan basale mensenrechten heeft ie geen boodschap.




6 sep. 2014

Regenten worstelen met online kapitalisme

Ruim 7.000 Amsterdammers verhuren hun huizen aan toeristen via Airbnb. Dit mag van de gemeente maar er zitten wel een paar voorwaarden aan. Zo moet iedereen toeristenbelasting betalen en mag er niet langer dan 60 dagen per jaar worden verhuurd. Maar is iedereen wel zo braaf? De Stelling Van Amsterdam/AT5 praat  hierover met Reinier van Dantzig (D66), Yernaz Ramautarsingh (opiniemaker & columnist Elsevier) en Alexander van Dijl (Airbnb-host).


Gerelateerd