In een interview met De Standaard spreekt scheidend EU-voorzitter Van Rompuy over zijn 'droom' dat op enig moment het hele Europese continent op de een of andere manier aangesloten zal zijn bij de EU
Van Rompuy: 'Publieke opinie is irrelevant; we doen het toch' @HvREU http://t.co/RXlHDVNb5L via @demorgen
— ★Cassie (@Cassie_Troy) May 1, 2014
Hij noemt het een "inspirerende gedachte" dat op de lange termijn het "hele Europese continent buiten Rusland" op de een of andere manier aangesloten zal zijn bij de EU. Hij geeft toe dat hij niet weet of er steun is voor dat idee, "maar toch doen we het". Het optuigen van een gezamenlijke defensie is een strategische prioriteit voor Brusselse elite die bouwt aan de Europese federale staat. De meesten weten het niet maar buitenlands beleid, veiligheid en defensie staan gewoon in het Verdrag van Maastricht uit 1992. De afgelopen jaren heeft de EU de integratie van de strijdkrachten ter hand genomen met de Common Security and Defence Policy. Angela Merkel en Francois Hollande zijn de cheerleaders van deze integratie.
In juli 2013 zei Martin Schulz, de socialistische voorzitter van het Europarlement en nu een van de favoriete opvolgers van Van Rompuy: “We moeten een hoofdkwartier hebben voor civiele en militaire doeleinden en staande troepen.”
Tegelijkertijd stelde de Commissie voor om zelf verkenningsdrones aan te schaffen en in te zetten. In december tijdens een top van de Europese Raad hebben de lidstaten ingestemd met verdere militaire samenwerking. David Cameron zei later in de persco dat Groot Brittannie de aanschaf van eigen defensiemateriaal zou blokkeren. (Bron)
Maar hij kan de lidstaten er niet van weerhouden hun eigen "intergouvermentele" (bilaterale) strijdkrachten te bundelen en onder EU commando te plaatsen. In het interview zegt Van Rompuy dat de EU het plan heeft een nationale grens te trekken van de poolcirkel tot de Turkse grens met Irak.
Deze plannen staan op gespannen voet met de bufferstaat- en de nabije-buitenland-doctrine van de Russen. De kansen zijn gering dat Poetin Van Rompuy zal geloven als hij stelt dat de EU geen geopolitieke plannen heeft.
In 2007 heeft José Manuel Barroso, de Portugese oud-Maoist gezegd dat hij de EU graag vergelijkt met de "organisatie van een keizerrijk". Het interview met Van Rompuy maakt duidelijk dat de EU-elite het imperium tot aan de grens van het Russische moederland willen uitbreiden. In antwoord op het interview heeft een Britse woordvoerder gezegd:
Paul Nuttall van UKIP heeft gezegd dat Van Pumpey hiermee de "vreselijke expansionistische mentaliteit van de federalistische fanatici" bewijst. Van Rompuy heeft in het interview een zeldzaam staaltje oprechtheid laten zien.“Europe’s diversity means a one-size-fits-all Europe will not work. You cannot impose a federal, close-knit union on such a varied group of states. There is not the political will to do so. (...) Only 31 per cent of the people across the European Union have a positive view of the EU. Two-thirds believe their voice does not count in the EU. This is not the voice of people who think a ‘United States of Europe’ is the answer to their problems. You have to treat Europe like a network not like a bloc.”
(Bron)
Gerelateerd
- Wilders: 'Revolutie in de EU om de natiestaat te redden'
- EU wil eigen spionagedrones en luchtmacht
- Shock! Europarlement blokkeert eigen transparantie