PowNews-verslaggever Danny Ghosen is afgetuigd door diplomaten van de Angolese ambassade, die hij aansprak op misbruik van de diplomatieke onschendbaarheid
Ghosen moest naar het ziekenhuis met een losse tand en een gescheurde lip.
UPDATE: De ambassadeur van Angola in Nederland heeft geen excuses aangeboden voor het incident met een verslaggever van PowNews, afgelopen woensdag. De ambassade eist juist excuses van omroep Powned, staat in een verklaring van de Angolese vertegenwoordiging aan persbureau ANP. Die excuses zijn volgens de ambassade nodig "voor de schade aan het imago van Angola". Als Powned niet binnen een week verontschuldigingen aanbiedt, overweegt de ambassade juridische stappen. (...) Powned-voorzitter Weesie had vrijdag een ontmoeting met ambassadeur De Almeida. Volgens Weesie bood De Almeida excuses aan, maar de ambassade zegt nu dat hij alleen heeft gezegd dat hij het incident betreurt. (Bron)
21 nov. 2013
Debat over de onschendbaarheid van diplomaten
Het ware verhaal achter de film "Argo" over het Iraanse gijzelingsdrama in 1980 en de gevolgen als een land de diplomatieke onschendbaarheid schendt.
Twee dingen vallen op na het nieuws dat PowNews-verslaggever Danny Ghosen woensdagmiddag is afgetuigd door diplomaten van de Angolese ambassade. Ook de ambassadeur zelf zou de reporter enkele rake klappen hebben gegeven. Het blijkt allemaal anders te zitten, maar die details werden pas in de loop van vandaag bekend. De linker en de rechter zijde reageren zeer verschillend op het nieuwsfeit. (Bron)
Aan de rechter zijde vinden we weinig begrip voor de diplomatieke status en is er morele verontwaardigdheid over het misbruik. Er is weinig besef voor de noodzaak. Voor de moderne diplomatie, in de middeleeuwen en nog later, werden boodschappers vaak in gijzeling genomen en waren ze onderwerp van onderhandeling tussen feodale machthebbers.
Of ze werden gevangen genomen op het slagveld. Liefst waren het familieleden van de machthebber om de macht over de tegenpartij zo groot mogelijk te maken. Indien men zich niet aan de overeenkomst hield kon de gegijzelde een kopje kleiner gemaakt worden. Zelfs de Duitsers hielden nog gegijzelden. Schurkenstaten maken zich er van tijd tot tijd nog wel eens schuldig aan (die de video over het Iraanse gijzelingsdrama uit 1979).
Met het verloop van tijd veranderde de status van boodschappers en werden ze diplomaten: de ambassade werd een autonoom stuk onroerend goed in den vreemde en boodschappers kregen de status van onschendbaarheid.
Indien landen er weer toe zouden overgaan om ambassadeurs te guillotineren, zou er een ware chaos ontstaan in het verkeer tussen landen. Als je iets aan het misbruik van de onschenbaarheid wil doen, moet de MinBuZa de ambassadeur op het matje roepen, hem desnoods tot ongewenst persoon verklaren en uitzetten, of verdere maatregelen nemen tegen het land (kijk, zo).
Je moet dan wel over een objectieve moraal beschikken als regering. Als je gebukt gaat onder een dikke deken van koloniaal schuldgevoel tegenover het misbruikende land, dan helpt dat natuurlijk niet om je autoriteit te vestigen.
Overigens worden zowel ambassadeurs als journalisten beschouwd als neutrale personen. Het is in het belang van alle partijen dat brengers van boodschappen ongestoord hun werk kunnen doen.
Ter linker zijde wordt met de bekende dubbele moraal op de hype gereageerd. Normaliter wordt iedere vorm van geweld, zij het offensief of defensief, radicaal verworpen. Maar wie verwacht dat ze de molestatie van een journo van het 'rechtse' Powned zonder meer zouden veroordelen, houdt geen rekening met de voorwaarde die er achter de comma staat.
Die luidt: alle vormen van geweld zijn verwerpelijk, tenzij gericht tegen onze opponenten, dan hebben ze het dubbel en dwars verdiend.
Die hypocrisie is een gevolg van subjectieve logica: het gaat niet om de daad, maar om WIE hem begaat.
Bovendien heeft Angola in de linkse pikorde een zeer duidelijke slachtofferstatus. Het land is zwart, een voormalige kolonie van Portugal, en een overtuigde Marxistische heilstaat. Dan is de rekening snel opgemaakt.
Inmiddels blijkt de toedracht over de gemolenteerde Powned journo anders te zijn: de dader heeft geen diplomatieke status. En Ghosen stond hier duidelijk aan de kant van de engelen: hij was juist on the job om een rapportage te maken over het diplomatiek misbruik van de onschendbaarheid:
De ambassadeur van het Afrikaanse land Angola is donderdag ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken wegens de mishandeling van PowNews-verslaggever Danny Ghosen. Tijdens dat gesprek bleek dat de man die Ghosen sloeg, geen diplomaat is.
Wel is hij een lokale medewerker van de Angolese ambassade, wat dus inhoudt dat deze medewerker geen diplomatieke onschendbaarheid geniet en mogelijk strafrechtelijk kan worden vervolgd. De behandeling van de zaak is nu in handen van de politie. Die onderzoekt de identiteit van de verdachte en gaat daarna mogelijk tot verhoor over. (...)
De verslaggever was op dat moment [dat hij werd gemolesteerd] bezig met een item over foutparkerende diplomaten. Toen hij voor de ambassade van Angola vier voertuigen met CD-kentekenplaat – CD staat voor Corps Diplomatique (Diplomatiek Korps) - fout geparkeerd zag staan, confronteerde hij enkele diplomaten en de medewerker zonder diplomatieke status met hun gedrag. Die werden daarop zo boos, dat zij besloten de verslaggever te lijf te gaan. Gevolg: een gescheurde lip, losse tand, gekneusde kaak en een lichte hersenschudding. (Bron)
We zullen zien of de partijen hun memes vandaag bijstellen.
Gerelateerd
- Danny Ghosen-gate: Nederland op zijn smalst
- FILMPJE. Diplomaat hoekt Danny Ghosen op de bek
- Frozen in time: Eerie pictures inside the 'Argo' U.S embassy in Iran reveal it looks exactly as it did when screaming mob held 52 diplomats hostage in 1979