zaterdag 24 augustus 2013

Libertariers ontmoeten Noord-Koreaanse held

Gisteren zijn tijdens een onderscheidingsceremonie de Nederlandse libertariers, Hub en Rita Jongen voorgesteld aan de Noord-Koreaanse held uit het boek, "Vlucht uit kamp 14", Shin Dong-hyuk


Van links naar rechts: Shin Dong-hyuk, Rita en Hub Jongen

Shin werd geboren in het strafkamp Kamp 14 als zoon van twee gevangenen. In het werkkamp zitten generaties zogenaamde 'klassenvijanden' van het communistische regime. De gevangenen zijn chronisch ondervoed en moeten zware arbeid verrichten. Ze zijn overgeleverd aan de willekeur van de bewakers.

Shin wordt gedwongen de executie van zijn broer en moeder bij te wonen nadat zij een ontsnapping planden. Shin paste zijn relaas enkele malen aan. Tenslotte bekent hij degene te zijn die hen heeft aangeven bij de bewakers. Als jongvolwassene weet Shin te ontsnappen.

Door de extreme geslotenheid van Noord-Korea is Shin de enige bron van zijn verhaal en is het niet te verifiëren. Shins verhaal geeft een huiveringwekkend beeld van het leven in de laatste communistische heilstaat. Noord-Korea is de meest totalitaire staat ter wereld.

Hoewel iedereen de naam van het land kent, en heeft gehoord van zijn Grote Leiders, weet niemand hoe het er precies aan toegaat. Wat in het land gebeurt, wordt zorgvuldig afgeschermd voor de buitenwereld. Maar heel weinig buitenlanders mogen het land in, en nog veel minder Noord-Koreanen mogen hun land uit.

Shin Dong-hyuk werd geboren en groeide op in Kamp 14, een van de vele concentratiekampen in Noord-Korea, waar tot op de dag van vandaag honderdduizenden mensen worden vastgehouden. Deze gevangenen van de staat hebben levenslang, net als hun ouders en hun kinderen. Ze krijgen werkdagen van vijftien uur dwangarbeid opgelegd, tot ze sterven. Voedsel is er nooit genoeg; lijfstraffen, onderling wantrouwen en liefdeloosheid des te meer.

Als jongetje moest Shin toezien hoe zijn moeder werd opgehangen, omdat zij een kommetje rijst had gestolen. Als jongvolwassene wist hij als eerste en enige te ontsnappen. In Vlucht uit Kamp 14 vertelt hij voor het eerst zijn schokkende verhaal. Journalist Blaine Harden (1952) tekende het levensverhaal op van de Noord-Koreaan Shin Dong-hyuk (1982).