zaterdag 10 augustus 2013

EU passeert bankwet Dijsselbloem. Wist je dat?

De Europese Unie heeft een wetsontwerp gemaakt om falende banken te redden volgens het Cypriotische model Dijsselbloem. Dat wil zeggen dat rekeninghouders naar de kapper moeten


Je geld op een bank zetten is een vertrouwenskwestie en een zaak tussen de klant en zijn bankier. 

De EU heeft het weer voor elkaar! Het nieuwe bail-in wetsontwerp is op 1 augustus aangenomen, in alle stilte - terwijl burgers aan het strand liggen - om een bank run is voorkomen. Die komt later alsnog. De media zwijgen in alle talen zoals we nu wel gewend zijn. De eurocraten Barroso, Van Rompuy en de Litouwse president, Dalia Grybauskaite glunderden nadat ze de coup binnenhaalden. In het voorstel, dat EU-wijd (dus niet alleen in de euro zone) moet gaan gelden, zullen zowel grote als kleine depositohouders een 'haircut' krijgen als de bank failliet gaat. Uitgaande van ervaring op Cyprus kan die oplopen tot wel 60 procent. 

Het is juist dat niet langer de belastingbetaler op moet draaien voor falende banken; eigenaars, aandeelhouders en depositohouders zijn de natuurlijke risicodragenden. Het model Dijsselbloem (of de Cyprus template) is op zich een juiste gang van zaken. De rentes die banken geven zijn een reflectie van hun betrouwbaarheid: hoe degelijker de bank, de lager de rente.

Maar het uitroepen van dit model is niet de zaak van de Europese Unie, of welke overheid dan ook. Laat staat het stellen van de bepalingen. 

Een van de sporadische artikelen over dit nieuwsfeit in Deutsche Wirtschats Nachrichten meldt dat niet alle depositohouders gelijk zullen worden behandeld. Kleine rekeninghouders zullen tot vier weken moeten wachten tot ze geld kunnen opnemen, afhankelijk van de ernst van de bankcrisis. Gedurende die tijd kan er maximaal 100 tot 200 euro per dag worden opgenomen. 

Het Europarlement naar het schijnt wil dat deposito's boven 100.000 euro binnen vijf dagen verbeurd kunnen worden verklaard.

In het geval van een faillissement van de bank worden alle eerdere garanties van de overheid ongeldig. Maar een clausule onder force majeure kan een bijzondere uitzondering daarop worden gemaakt. Maar wat dat is, is volstrekt onduidelijk.

En dit is compleet bizar: spaarders kunnen een belastingboete opgelegd krijgen als er minder dan 100.000 euro op de bank staat. Door de staat! 

(Bron)

Gerelateerd