De typemachine is wel zo veilig; geen last van cyber wars of gedonder met lekkende vrijheidsfundamentalisten
De onthulling van de spionageactiveiten van de Amerikaanse inlichtingendiensten door Edward Snowden begint grote gevolgen te krijgen voor de diensten in andere landen. Ze maken zich even schuldig aan dergelijke activiteiten, maar missen de klokkenluiderscultuur die een privacywaakhond als Snowden mogelijk maakt. Geen misverstand daarover. Om van de hypocriete EU niet te spreken (zie log op 10 juli 2013). Naar verluidt heeft het Kremlin al verregaande maatregelen genomen.
Er is een oekaze uitgegaan waarin de typemachine in ere wordt hersteld. Een bron bij de Russische federale bewakingsdienst FSO, die gaat over de beveiliging van Poetin en de communicatie in het Kremlin, zegt dat revival van typemachines is ingegeven door de publicaties van Snowden en Wikileaks. De FSO heeft een subget van 486,000 roebels uitgetrokken voor het project. Dat meldt het staatsinkoopbedrijf, zakupki.gov.ru.
Het gaat om lint voor de Duitse machines Triumph Adlew TWEN 180. De dienst weigert verder commentaar. Maar een anonieme bron van FSO heeft aan Izvestiya verklaard: "Na de schandalen en lekken van Wikileaks en Snowden, de meldingen dat Dmitry Medvedev werd afgeluisterd tijdens een bijeenkomst van de G20 in Londen, is er besloten het gebruik van papier uit te breiden".
Iedere typemachine heeft zijn eigen herkenbare patroon; dit maakt het mogelijk ieder document te herleiden naar de machine waarop het geschreven is. "Er zijn nog typemachines in gebruik voor papier met een plaklaag. Bij Defensie, bij het ministerie voor rampen, en bij de speciale diensten worden een heleboel documenten niet electronisch geproduceerd", zei de bron.
Orders aan minister van Defensie en het oppercommando - Poetin - worden nog getypt op papier. Nikolai Kovalev, de voormalige directeur van Russische FSS (Federal Security Service), heeft gezegd tegen Izvestiya:
Orders aan minister van Defensie en het oppercommando - Poetin - worden nog getypt op papier. Nikolai Kovalev, de voormalige directeur van Russische FSS (Federal Security Service), heeft gezegd tegen Izvestiya:
"Uit het standpunt van veiligheid is iedere elektronische communicatie kwestsbaar. Je kunt alle informatie van een computer verwijderen. Je kunt je ertegen wapenen natuurlijk, maar er is nooit honderd procent zekerheid. Dus voor het bewaren van geheimen is de primitieve methode de beste: pen en papier, of een typemachine".Maar een andere expert zegt dat papieren documenten ook kwestsbaar zijn, omdat ze kunnen worden gestolen of gefotografeerd, en ze kunnen verbranden. (Bron)