maandag 29 juli 2013

Nieuwe wetenschappelijke inzichten over de dood

Nieuwe wetenschappelijke inzichten hoe de dood zich door het lichaam van een stervend organisme verspreidt



Het sterven van rondworm Caenorhabditis elegans is op de voet te volgen door een blauwe gloed door het lichaam van de worm. 

De dood voltrekt zich geleidelijk van cel tot cel, tot het hele organisme afgestorven is. De onderzoekers ontdekten dat dit proces vrij traag verloopt en dat de dood in sommige gevallen zelfs nog te stoppen is.

Het sterven van de rondworm Caenorhabditis elegans is onder de microscoop op de voet te volgen. Er verspreidt zich een blauwe gloed door het lichaam van de worm. Die gloed wordt veroorzaakt door een reeks stofwisselingen die resulteren in de dood van een cel.

Door de blauwe gloed te volgen konden de onderzoekers zien hoe de ene na de andere cel aan de dood ten prooi viel, die zich in een soort golfbeweging door het lichaam verplaatste. En daarmee verspreidt de dood zich relatief langzaam. Langzaam genoeg om in bepaalde omstandigheden gestopt te worden, zo ontdekten de onderzoekers. De betrokken wetenschapper, David Gems:
"We ontdekten dat we wanneer we de reeks stofwisselingen stopten, de dood mits deze het resultaat was van stress (bijvoorbeeld een infectie), konden uitstellen. Maar we konden de dood door ouderdom niet afremmen. Dat suggereert dat ouderdom door middel van een aantal processen die parallel aan elkaar optreden, leidt tot de dood". 
"Deze resultaten trekken  in twijfel de theorie dat ouderdom simpelweg een consequentie is van moleculaire beschadigingen. We moeten ons richten op de biologische gebeurtenissen die tijdens het ouder worden en de dood optreden, om te kunnen begrijpen hoe we deze processen kunnen verstoren".
De onderzoekers beschrijven hun ontdekkingen in het blad PLoS ONE. De mechanismen in de worm zijn vergelijkbaar met mechanismen die ook in zoogdieren plaatsvinden.

(Bron)