vrijdag 31 mei 2013

Het virus dat "een bedreiging is voor de hele wereld"

Na een verblijf in de Verenigde Arabische Emiraten is in Frankrijk voor het eerst iemand overleden aan een SARS-achtig coronavirus


Coronavirussen kunnen zowel mensen als dieren treffen en kunnen leiden tot SARS.

In Frankrijk is voor het eerst iemand overleden aan een SARS-achtig coronavirus. Het virus werd vastgesteld nadat de man enige tijd in Dubai had doorgebracht. Een andere Fransman, bij wie het virus is vastgesteld, leeft nog.
"Het virus is een bedreiging voor de hele wereld", zegt de algemeen directeur van de WHO, Dr Margaret Chan.
Wereldwijd zijn er nu 27 doden en 50 infecties gerapporteerd. De WHO, de wereldgezondheidsorganisatie van de VN, zegt dat de ziekte voor het eerst vorig jaar werd ontdekt in Saudi Arabie, waar tot nu 38 gevallen zijn vastgesteld, waarvan er 18 fataal waren. 

Het virus is ook geconstateerd in de Emiraten, Qatar, Engeland, Duitsland en Tunesie, en nu dus in Frankrijk. Alle gevallen zijn teruggebracht tot de haard in Saudi Arabie.

Dit virus is van dezelfde virale familie die in 2003 SARS veroorzaakte, waaraan 775 mensen wereldwijd zijn overleden.

Volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control kunnen coronavirussen zowel mensen als dieren treffenen en leiden ze in het ernstigste geval tot SARS (severe acute respiratory syndrome).

Er is geen remedie tegen coronavirusinfectie en antivirale middelen hebben beperkt succes. Ziekenhuizen hebben een plan klaarliggen, mochten zich gevallen voordoen.

De besmetting lijkt in eerste instantie op een kou en veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden. De symptomen zijn koorts en hoesten, maar kan al snel leiden tot nierfalen en longontsteking. De artsen in Frankrijk hebben aangegeven dat de incubatietijd langer is dan voorheen werd gedacht (14-15 dagen).

De WHO weet niet hoe het virus zich verspreid. Dat maakt het moeilijk om infectie te voorkomen. De organisatie heeft er wel een naam voor bedacht: MERS-CoV (Middle East respiratory symptom coronavirus).