Officieel weigert de VS de rebellen in Syrie wapens te leveren. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat Amerikaanse agenten weten van wapenleveranties
De Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens, die sneuvelde bij de aanslagen van 911 vorig jaar op Benghazi, voerde onderhandelingen over een lading Stingers via Turkije
In maart 2011 werd de Amerikaanse diplomaat Chris Stevens officieel aangesteld als contactpersoon voor de aan Al Qaeda gelieerde Libische oppositie. Hij werkte nauw samen met Abdelhakim Belhadj, Hoofd van de Militaire Raad van Tripoli. Belhadj was ook betrokken bij de Libyan Islamic Fighting Group (inmiddels opgeheven). Sommigen van de groep deden mee aan de aanslagen op de CIA post in Banghazi, waarbij Stevens het leven liet.
De onderhandelingen
De CIA-post in Benghazi, niet ver van het Amerikaanse consulaat, werd onder andere gebruikt voor het verzamelen van informatie over de verspreiding van wapens, die geplunderd werden uit de Libische arsenalen tijdens de revolutie. Gedurende de revolutie was de regering Obama er snel bij wapens te leveren aan de Libische rebellen voordat bekend was hoe nauw ze betrokken waren bij Al Qaida.
In november 2011 meldde The Telegraph dat Belhadj ontmoetingen had gehad met de leiders van de Syrische rebellen, de Free Syrian Army (FSA) om te pogen namens de nieuwe Libische regering, geld en wapens te sturen. De ontmoetingen vonden plaats in Istanbul en vlak bij de Turks-Syrische grens.
De aanval van 11 september 2012
In de avond van 11 september 2012 had ambassadeur Stevens een afspraak met de Turkse consul, General Ali Sait Akin. De aanval op de post begon om 21.30, nadat Akin vertrokken was. We weten niet wat officieel het onderwerp van gesprek was, maar bronnen geven toe dat Stevens onderhandelingen voerde om SA-7s terug te kopen van de Libische rebellen.
En hoewel de onderhandelingen misschien niets te maken hadden met de aanwezigheid van Stevens op die symbolische datum, of met de aanslagen van later die avond, het zou de aanwezigheid van Stevens kunnen verklaren. Een zegsman van het State Dept. verwerpt de suggestie en zegt dat Stevens in Benghazi was voor de opening van een cultureel centrum.
De "Al Antisar"
Een mysterieus schip, de Al Entisar (De Overwinning), varend onder Libische vlag, dokte op 6 september 2011, vijf dagen voor de aanslag in Benghzi, in de Turkse haven Iskenderun, vlak bij de Syrische grens, naar verluidt met een lading wapens voor de Syrische rebellen. De kapitein van het schip was "een Libier uit Benghazi en Hoofd van de Libyan National Council for Relief and Support," een organisatie die waarschijnlijk is opgezet door de nieuwe regering.
The Times of London schreef op 14 september dat de lading humanitaire hulp bevatte, maar ook 400 ton SA-7 raketten en granaten, omschreven als "the largest consignment of weapons for Syria". Deze zware wapens kwamen waarschijnlijk uit het arsenaal van Muammar Gaddafi, en bestond uit 20,000 draagbare warmte-zoekende raketten - meest SA-7s - die de Libische leider had gekregen van het voormalige oostblok.
Stingers
Later meldde Reuters dat Syrische rebellen die zware wapens hebben gebruikt om regeringshelicopters- en gevechtsvliegtuigen mee neer te halen. Er bleek ook ruzie te zijn ontstaan tussen de Free Syrian Army en de Moslim Broederschap over de verdeling van de wapens.
De kapitein vertelde Times of London dat hij alleen kon "praten over de medicijnen en de humanitaire hulp" voor de Syrische rebellen. Maar de lading bevatte onder andere luchtafweerraketten, RPG's en Russische Stingers (MANPADS). Deze wapensystemen zijn bijzonder accuraat en eenvoudig in het gebruik. Met wat simpele instructies kan iedereen elk vliegtuig, waar dan ook, uit de lucht schieten.
IHH en het konvooi voor Gaza
De Foundation for Human Rights, and Freedoms and Humanitarian Relief (IHH) - de groep die wordt gezien als de afzender van de wapens (en bekend van het Gaza konvooi) spreekt die beschuldiging tegen en heeft in Turkse publicaties nogal heftig gereageerd.
(We) "will take legal action against this article which was written without concrete evidence. It is defamatory, includes false and unfair accusations and violates publishing ethics."
We weten dat jihadisten vechten in het rebellenleger, maar waar komen ze vandaan? The Telegraph heeft gemeld dat een FSA commandant zijn troepen "Libiers" noemt. En als de nieuwe Libische regering doorgewinterde Islamische strijders stuurt en 400 ton zware wapens - een deal die tot stand kwam door bemiddeling van de Libische contactman van Stevens gedurende de Libische revolutie - dan moeten de regeringen van de VS en Turkije ervan geweten hebben.
Benghazi-Syrische connectie
Tussen ambassadeur Stevens en de man die de wapens naar Syrie bracht stond maar een persoon, Belhadj. We weten dat de CIA wapens leverde aan de Syrische rebellen in het zuiden van Turkije. De vraag is, of de CIA betrokken was bij de verspreiding van Stingers uit Libie. In ieder geval, de connectie tussen Benghazi en de Syrische rebellen is sterker dan publiekelijk is toegegeven.
In maart 2011 meldde Reuters dat Obama een geheime order getekend had, "(allowing) covert U.S. government support for rebel forces" om de Libische dictator af te zetten. Tijdens een hoorzitting op 31 maart, bij the House Foreign Affairs Committee, uitten verschillende parlementariers hun ongerustheid over het bericht van Reuters en vroegen of de regering wist wie de rebellen waren en of jihadisten deel ervan uitmaken. De Republikeinse voorzitter, Ileana Ros-Lehtinen (R-Fla) vroeg:
"What assurances do we have that they will not pose a threat to the United States if they succeed in toppling Qaddafi? There are reports that some opposition figures have links to Al Qaeda and extremist groups that have fought against our forces in Iraq."
Hoewel de bron van de wapens nog wordt onderzocht, heeft oud CIA Director Porter Goss gezegd, dat er geen twijfel is dat ze in Libie terecht zijn gekomen en dat inlichtendiensten, gezien hun aanwezigheid in Bengazi, daarvan op de hoogte moeten zijn geweest.
"Absolutely. I think there's no question that there's a lot of networking going on. And ... of course we know it."
Wapens als een olievlek
In oktober 2011, een maand na de dood van Ghadaffi kondigde Hillary Clinton in Tripoli aan dat de regering $40 miljoen hulp voor Libie had uitgetrokken om de Stingers op te kopen.
Eerder dit jaar uitte Assistant Secretary of State for Political and Military Affairs, Andrew Shapiro zijn zorgen erover, dat de situatie uit de hand liep. Op 2 februari zei Shapiro:
"This raises the question -- how many (weapons) are still missing? The frank answer is we don't know and probably never will."
Een ding leidt geen twijfel: sinds Ghadaffi werd afgezet is zijn omvangrijke arsenaal als een olievlek verspreid over de regio, met name Gaza en Syrie. De kans is levensgroot aanwezig dat de geschiedenis zich herhaalt met de val van het regime van Assad.
Meer duiding: Glenn Beck- Why Obama Hid the Truth of Benghazi ?
Eerder: