vrijdag 25 maart 2016

(VIDEO) JAN ROOS PRAAT MET WIM VAN ROOY

Wim van Rooy is "als velen van zijn generatie begonnen als marxist," in de geest van mei '68. Hij heeft gewerkt in het onderwijs, als journalist voor de Vlaamse zender Radio 3, als presentator van Het Vrije Woord en als medewerker op het Kabinet van de Minister van Onderwijs.



Mar 24, 2016 Een gesprek op niveau over de islam in Europa met Jan Roos en Wim van Rooy.

Van Rooy is een productief publicist en essayist, die gedurende zijn loopbaan enkele honderden artikelen, recensies en essays schreef. Tegenwoordig betoont van Rooy zich via non-fictiepublicaties een criticus van de islam, de multiculturele samenleving, de Europese Unie en het postmodernisme. Hier volgen enkele publicaties van van Rooy.

  • Waarover men niet spreekt. Bezonken gedachten over postmodernisme, Europa, islam Koop bij bol.com
  • Vademecum van de islam. Co-auteurs Remi Hauman, P. Derie  Koop bij bol.com
  • Europa wankelt. De ontvoering van Europa door de EU, Co-auteurs Remi Hauman en Sam van Rooy  Koop bij bol.com
  • De malaise van de multiculturaliteit  Koop bij bol.com
"Waarover men niet spreekt" veroorzaakte nog voor verschijnen een rel in de Vlaamse uitgeverswereld. Uitgeverij Polis-Pelckmans besloot in juli 2015, vlak voor het ter perse gaan, dat zij haar handen aftrok van Waarover men niet spreekt. Uitgever Karl Drabbe, lange tijd werkzaam bij Polis-Pelckmans, werd ontslagen. Volgens de uitgeverij was het ontslag van Drabbe "niet politiek gemotiveerd" (Drabbe is actief in de Vlaams-nationalistische beweging), en had het "(ook) niets te maken met de inhoud van het boek van Wim van Rooy." Thom Pelckmans schreef over de beslissing om het boek van van Rooy niet uit te geven:
"Het aantal discriminerende en schofferende passages overschaduwde het maatschappijkritische doel van dit essay van 600 bladzijden." 
En:
"Een constructief gesprek hierover met de auteur bleek onmogelijk." 
Volgens van Rooy is het niet-uitgeven van zijn boek ironisch genoeg het voorbeeld van de door hem beschreven censuur door de "linkse gedachtepolitie", en een zoveelste voorbeeld van "het censureren en het breidelen van de vrije gedachte (...) in het Westen als gevolg van angst voor de islam." Waarover men niet spreekt verscheen uiteindelijk bij de Nederlandse uitgeverij De Blauwe Tijger, in oktober 2015. (Wiki)


Gerelateerd