zondag 23 februari 2014

Archief Oekraine: 23 feb. - 29 mei 201429 mei 2014


Opstandingsoorlog in Oekraine dreigt te ontbranden

Pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraine hebben een militaire helicopter neergeschoten nabij de stad Sloviansk waarbij 14 doden zijn gevallen. De rebellen gebruikten Russisch luchtafweergeschut. De stad is het toneel van felle gevechten de afgelopen weken. Generaal Serhiy Kulchytskiy, hoofd van het speciale trainingsprogramma van de Nationale Garde, bevindt zich onder de 14 doden. Dit is een van de zwaarste aanvallen in het conflict. Vorige week vielen er 14 doden onder militairen bij een aanval op een checkpoint bij Donetsk, 130km van Sloviansk. Eerder deze maanden schoten separatisten twee legerheli's neer, ook bij Sloviansk, waarbij de piloot en een andere militair om het leven kwam. (Bron)
Op 6 april riep de SACEUR, Generaal Phil Breedlove, NAVO's Artikel 5 in werking toen hij sprak over vertrouwensmaatregelen na de Russische inlijving van Krim. Half uur versie op: http://bit.ly/1hNpTNN
25 mei 2014

Ondernemer wint presidentsverkiezingen Oekraine

Wat zijn die Oekrainers toch een ontzettende nazis!
Een peiling ziet de chocoladekoning Petro Porosjenko op 55,9 procent eindigen, een andere zelfs op 57,3 procent. Oud-premier Joelia Timosjenko lijkt genoegen te moeten nemen met slechts 12 procent van de stemmen. Als uit de definitieve uitslagen van maandag blijkt dat Porosjenko inderdaad meer dan de helft van de stemmen heeft gekregen, is geen tweede stemronde nodig. De ondernemer vreest dat zo'n tweede stembusgang het land verder kan destabiliseren. De 48-jarige Porosjenko belooft de Oekraïners sterkere economische en politieke banden met het Westen, maar geeft ook aan de verbrijzelde relatie met Rusland te willen verbeteren. (...) In de zijlijn van de presidentsverkiezingen is oud-bokser Vitali Klitsjko zondag gekozen tot de nieuwe burgemeester van de Oekraïense hoofdstad Kiev. (Bron)


8 mei 2014

Poetin overziet mega militaire oefening met o.a. nukes

Poetin presideerde vandaag vanuit zijn commandocentrum in het Russische Ministerie van Defensie over een enorme militaire oefening met onder andere nucleaire elementen. Hij werd vergezeld door leiders uit een aantal voormalige sovjetstaten, Belarus, Armenie, Tajikistan en Kyrgyzie, nu leden van de Collectieve Veiligheids Verdragsorganisatie (een fantasie op NAVO). Het is de eerste keer dat een kijkje in het commandocentrum werd vrijgegeven. ( Bron)

6 mei 2014

Poetin is bezig met de Brezhnev doctrine 2.0

Ken je de Brezhnv doctrine nog? Volgens de EU's Vice DG van BuZa, de Pool Maciej Popowski, is Poetin bezig met een revival van dit idee onder het mom van Pax Russa. Het zou de bufferstaatmentaliteit goed verklaren. Deze Pool herkent Russisch imperialisme wanneer hij het ziet...

5 mei 2014

Oekraine, symbool van de G-Nul


Russische media doen Pravda herleven

De Russische agit prop bereikt rioolniveau met dit stukje smakeloze jodenexploitatie:3 mei 2014

Poetins Rijksdagbrand in Odessa

Poetin heeft zijn Rijksdagbrand in Odessa. Waar wacht Rusland nu nog op?
De Russische regering houdt de tijdelijke Oekraïense regering en het Westen verantwoordelijk voor de grote brand en de onrust vrijdag in de Oekraïense stad Odessa. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven. 'Kiev en zijn westerse bondgenoten zijn het bloedvergieten praktisch aan het provoceren en dragen directe verantwoordelijkheid,' zegt een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin. (Bron)23 april 2014

Leesvoer over Rusland, Poetin en Oost-Europa

Drie leestips over Rusland, Poetin en de situatie in Oost-Europa:
22 april 2014

Maritieme NAVO-groep vertrekt naar Baltische Zee

Vandaag is de staande NAVO-groep SNMCMG1 vertrokken naar de Baltische Zee om de Baltische staten het vertrouwen te geven dat de veiligheid gewaarborgd is. De groep bestaat uit het Noorse vlaggeschip HNoMS VALKYRIEN, de Nederlandse mijnenveger HNLMS MAKKUM, de Belgische mijnenveger BNS BELIS, de Noorse mijnenveger HNoMS OTRA, en de Estlandse mijnenveger ENS ADMIRAL COWEN. De maritieme groep werd vorige week geactiveerd door de SACEUR, General Philip Breedlove, na de beslissing van de NAVO-raad. (Source)


UPDATE:
19 april 2014

Doemalid verraad Russisch plan voor Oekraine

De NAVO heeft besloten de militaire slagkracht aan de oostgrens met Oekraine te versterken. In dat kader maakt de luchtmacht drie F-16s gereed die binnen drie weken naar een van de NAVO-lidstaten, grenzend aan Oekraine zullen worden gestuurd (Bron). Inmiddels gooit een lid van de Russische doema de plannen voor de verdeling van Oekraine op Twitter..
17 april 2014

VS, EU en Rusland komen moratorium overeen

Terwijl Poetin live op tv was, kwamen de VS, de EU en Rusland een deal overeen in Geneve. Handen af, geen trucjes en ontwapening van de pro-Russische paramilitairen. Net nu NAVO heeft besloten het oostfront te versterken. Hier zijn de ontwikkelingen van vandaag..16 april 2014

Oekrainse leger niet gedeserteerd, maar verslagen

Terwijl we vandaag het brekende nieuws hadden dat Nederland drie van de weinig overgebleven F-16s naar Oost-Europa gaat sturen om Oekraine te verdedigen tegen Poetins etnische politiek (bron), spint de Volkskrant erop los. Het Oekrainse leger zou vandaag optreden tegen pro-Russische separatisten, maar veel kwam er niet van terecht. Mogelijk zijn de Gotische en Slavische volksdelen toch zo vervlochten dat schieten broedermoord is geworden. Volgens de VK zijn de Oekrainse militairen niet gedeserteerd, maar zijn verslagen door de separatisten. Hier is de bron.
14 april 2014

Poetin verhoogt zijn bod in Oekraine

Terwijl Rusland wacht op een kans om het oostelijke deel van Oekraine binnen te vallen, provoceert Poetin de Amerikanen door jagers op een bodem in de Zwarte Zee af te sturen en twee intercontinentale kruisraketten te testen.

13 april 2014

1 dode, 5 gewonden in Russisch separatisme in Oekraine
7 april 2014

Oekraine's Donetsk verklaart zich onafhankelijk

1 april 2014

NAVO schort coop met Rusland op over Krimroof
30 maart 2014

Exclusieve foto's: Russisch getrainde killers in Kiev

En... nog meer bewijs voor Russische betrokkenheid! Exclusieve foto's laten door Rusland getrainde moordenaars zien in Kiev: de moord op 53 demonstranten in Maidan op 20 februari veranderde de koers van de geschiedenis. Op foto's is te zien wat er werkelijk gebeurde: een speciaal opgeleid antiterrorisme team bekend als Alfa Team op de binnenplaats van het hoofdkwartier van de geheime dienst, de SBU, dat zich voorbereid op de strijd. Het hoofdkwartier beslaat een compleet huizenblok en is maar drie straten verwijderd van Maidan. De SBU is de opvolger van de Oekrainse branche van de KGB uit de Sovjettijd en werkt nog steeds bijzonder nauw samen met Moskou.  (Source)

Intussen bij het VN Hoofdkwartier in New York.. Rusland bedreigde landen voor de stemming over Oekraine (Bron)29 maart 2014

Joodse leiders, "Geen jodenhaat in Oekraine"

Iedere dag worden er gevallen van Russische propaganda ontdekt. Op deze kon je gewoon wachten. Hij past in het plaatje van de Oekrainers als antisemitische neonazi's:
26 maart 2014

Amerikaans gas maakt EU vrijer van Rusland

De VS zijn bezig de grootste gasproducent ter wereld te worden. Het wordt tijd dat Europa de politieke chantage van de Russen inruilt voor een betrouwbaarder leverancier. Poetin doet er nog een schepje bovenop door vanochtend een vliegtuig van Air France overvlucht te weigeren. Het toestel moest uitwijken naar Hamburg. Tijden veranderen snel. Het Westen geeft aan geen verdere Russische expansie buiten de Krim te zullen accepteren, en de Krim overweegt de oude Griekse naam, Tauris te adopteren. Een buitengewoon interessant artikel met historische feiten die in het Westen niet algemeen bekend zijn. Lezon dus.
24 maart 2014

Oekraine en NAVO vrezen spoedige Russische Invasie

Westerse leiders die de Oekraine steunen hebben zondag hun ongerustheid erover geuit, dat Rusland klaar staat het oostelijk deel van het land in te nemen. Het is het industriele hartland. De laatste basis op de Krim is ingenomen door Russische troepen. Rusland voert oefeningen uit aan de oostgrens met Oekraine. De man die zichzelf tot premier heeft uitgeroepen heeft ethnische Russen opgeroepen tot verzet tegen het bewind in Kiev. De interimregering in Kiev vreest dat Poetin wordt aangevuurd doordat zijn agressie op de Krim onbestraft is gebleven. "Het doel van Poetin is niet de Krim, maar de hele Okraine... Zijn troepen zijn samengetrokken bij de grens en zijn klaar voor de aanval op ieder moment", zei de Oekraiense chef Nationale Veiligheid en Defensieraad, Andriy Parubiy in Kiev. (...) (Source)


23 maart 2014

Poetin voert ethnische 'Heim Ins Reich' politiek

De Krim is verloren aan Rusland. Poetin heeft zijn zuidflank afgedekt. Maar als hij inderdaad een ethnische 'Heim Ins Reich' doctrine voert, dan zou Transdniestria of Estland zijn volgende doel kunnen zijn. Echte macht is economische macht, of het kan militair worden afgedwongen. Het Westen heeft het eerste niet meer, en wil het tweede niet. Niets staat Poetin in de weg. Cal Thomas vergelijkt Rusland met Duitsland na de Eerste Wereldoorlog. Het feit dat Poetin sterker is dan de Westerse leiders bij elkaar, maakt hem niet beter; het maakt hem gevaarlijk.

21 maart 2014

WESTEN WIL AFHANKELIJKHEID VAN RUSLAND TERUGBRENGEN

De Krim is nu officieel geannexeerd door de Russische Federatie. Oekraine heeft eindelijk het associatieverdrag met de EU getekend. Frankrijk stationneert jachtvliegtuigen in Polen. En Poetin heeft plannen met Estland.


19 maart 2014

ONAFHANKELIJKE KRIM WIL TATAREN ZUIVEREN

Het verschil tussen Kosovo en de Krim, is dat in Kosovo sprake was van ethnische zuiveringen die internationaal ingrijpen rechtvaardigden. Dat is hier niet het geval. Maar daar is wat aan te doen. Poetin legt inmiddels de basis voor meer van dit landje pik onder de dekmantel van het beschermen van ethnische Russen in voormalige Sovjetstaten. Deze 'Sudetenland-logica' is trouwens moreel niet legitiem. Maar het speelboek wordt met de dag duidelijker..

18 maart 2014

RUSLAND LACHT OM ZWAKKE, WESTERSE LEIDERSDe essentie van 'waarden' is dat je bereid bent ze te verdedigen. Poetin doorziet deze blufpoker. Hij weet dat niemand verder wil gaan dan symbolisch geroep om sancties. 

Vandaag lagen Poetin en de verenigde vergadering van het Russische parlement in een deuk om de zwakte van de westerse leiders, hun lege dreigementen en de zogenaamde sancties. Rusland heeft de Krim erkend als een zelfstandige staat. De volgende stap is toetreding tot de Russische Federatie.

17 maart 2014

Handelsmissie naar Moskou met MinEcZak Kamp

Terwijl de VS en de EU zich buigen over halfslachtige sancties om Poetins imperialisme te stoppen, is de Nederlandse regering bezig met een gashandelsmissie naar Rusland. Ga gezellie met MinEconZak Henk Kamp mee op handelsmissie naar Moskou van 13 t/m 16 mei!
Update: Rutte steunt Rusland-missie nog. (Bron) Waar wacht ie op? Bevel van Bama of Verhofstadt?POETIN ERKENT ONAFHANKELIJKHEID VAN KRIM

De einduitslag van het referendum was rond 95% voor de aansluiting bij Rusland. De Tataren boycotten het referendum. De opkomst was rond 30-50% maximaal. (Bron) Dit is de reden waarom afscheiding op basis van ethniciteit niet geldig is, tenzij er existentieel gevaar dreigt. Dat is uiteraard niet het geval op de Krim, of het is op zijn minst voorbarig. Sommige experts zijn van mening dat Poetin de Russische gemeenschappen in veel van de voormalige Sovjetstaten zal gebruiken om ethnische onrust te stoken als rechtvaardiging voor ingrijpen, zoals hij nu op de Krim heeft gedaan. Er bestaat een lange traditie op het gebied van provoceren en agiteren sinds de tijd van Karl Marx. Het is onderdeel van de klassieke revolutionaire theorie. Dit zijn de laatste ontwikkelingen:16 maart 2014

Poetin laat USSR herleven: 93% stemt voor Anschluss

De EU erkent de geldigheid van het referendum niet. Ook het Witte Huis heeft de uitslag officieel verworpen (bron). Vooruitlopend op de officiele resultaten van de kiescommissie meldt Akkermans een exit poll uitslag van 93% waarmee oude sovjettijden herleven. Het is ook logisch; alleen het russofiele volksdeel nam deel aan het referendum.
KRIM STEMT ONDER DREIGING, RUSLAND LANDT ZWARE ARTILLERIE

Terwijl de inwoners van de Krim onder dreiging van geweld kiezen bij welk land ze willen horen, een referendum dat door de EU niet wordt erkend, hebben we eerst even een update over de troepenlandingen gisteren in de regio Kherson van oost Oekraine. En hier is een update over de hele kwestie, zou je de laatste paar maanden onder een kei gezeten hebben en geen idee hebben waar het gedoe allemaal over gaat.Terug naar de politiek (soort van):
15 maart 2014

RUSSISCHE PARATROEPEN GELAND IN OOST OEKRAINE

In Henichesk district (regio Kherson) zijn om ongeveer 13:30 uur vandaag helicopters geland met 40 Russische paratroepen,  hebben lokale dorpelingen gemeld. Deze informatie is bevestigd door autoriteiten van de regio Henichesk. Inwoners hebben gerapporteerd dat in de afgelopen dagen Russische militaire heli's het gebied verscheidene malen hebben omcirkeld. Waarom er nu paratroepen zijn geland is onduidelijk. Een paar kilometer verderop bevinden zich faciliteiten van de gasproductie van NAC "Chernomorneftegaz." (Autovertaling, bron).View Larger Map

Intussen gaat de Russische invasie van de Krim gewoon door, en is er een massale peace rally in Moskou..14 maart 2014

ESTLAND: 'RUSLAND BEREID INVASIE VAN OOST OEKRAINE VOOR'13 maart 2014

Poetin steelt de Krim ongestraft

Poetin komt weg met de diefstal van de Krim. Dat is de prijs die moet worden betaald voor Kosovo. Iedere schurkenstaat die van plan is land te stelen van de buren weet vanaf nu dat zoiets ongestraft kan in de postmoderne wereld, die vrede wil tegen iedere prijs. Verdragen, zoals het Budapest Memorandum, is het papier niet waard waarop het geschreven is.

Hier is een andere interessante noviteit, Putin's ghost army, een hybride tussen soldaten en terroristen. Van de bestaande internationale oorlogsverdragen blijft niets meer over, maar dat was al het geval sinds het opkomen van non state actors, oftewel terroristen, krijgers zonder uniform waarvan de wereld denkt dat het criminelen zijn in plaats van door terreurstaten aangestuurde jihadisten.
10 maart 2014

Rusland inviteert betaalde waarnemers voor Krim referendum

Dit zijn een paar van de ontwikkelingen van vandaag:


7 maart 2014

Gewapende mannen bezetten TV-station op de Krim

GroenLinks heeft nog een paar ideeen hoe Poetin getroffen kan worden zonder sancties. Het overwegen waard, behalve natuurlijk dat malle "afkicken van fossiele brandstoffen". Gas zat: Frack, baby, frack! (Bron)Serbische Tjetnik vrijwilligers arriveren op de Krim

Servische Tjetnik vijwilligers zijn gearriveerd op de Krim om hun Russische broeders te helpen bij de strijd. (Bron in Servisch.). Maar een Serbische minister is niet zo blij, en wil ze in jail gooien. De gezamenlijke factor is hier is het Orthodoxe geloof. Dit is weer een val die sommigen uit het contra-jihadkamp in de armen van de Russen zal drijven. Een jammerlijke vergissing. Maar intussen hebben Ruslands naaste bondgenoten, Kazakhstan en Belarus Poetin onder de bus gegooid. Zij weigeren zijn annexatie van de Krim te steunen. Ze zijn als de dood dat ze de volgende zijn.

Fotosoep van de dag: zonder woorden...March 6, 2014

VS en EU: 'sancties zullen Poetin bedwingen'

In ander nieuws vandaag: de EUCO heeft besloten dat Rusland met Oekraine moet onderhandelen over een vreedzame oplossing. Oorlog is niet het antwoord. EU diplomaten hebben gezegd dat Obama's sancties de dymaniek op de top hebben veranderd. Ineens was er momentum voor de harrrde aanpak.

Russofielen hebben een oud schip tot zinken gebracht bij de toegang van het meer van Donuzlav ten noorden van Yevpatoria, waardoor de Oekrainse oorlogsschepen gevangen zitten op het meer.


Russische propaganda ontmaskerd


Anticiperend op het referendum op 16 maart as. heeft het parlement van de Krim vanmorgen gestemd voor de Anschluss met Rusland. De regering heeft de annexatie daarop aangekondigd als een voldongen feit. Wat nu? Sancties, roepen Obama en de EU. We gaan door met het thema van gisteren, de kunst van de Russische propaganda. Het is zo erg, dat een infobabe van RT live ontslag nam in de uitzending.5 maart 2014

Russische senaat wil VS/EU tegoeden verbeuren

De betrokken partijen zijn vandaag begonnen met eindeloos saaie diplomatieke processen. We zullen je er niet mee vervelen. Behalve misschien te vermelden dat de Russische senaat denkt over manieren om de tegoeden en eigendommen van Amerikaanse en Europese particulieren en bedrijven te confisqueren. Dit is nog altijd een autoritaire staat zonder respect voor eigendomsrechten. Fijn zaken doen met zo'n land! Verder is het de dag van de mizinformazie en mizdirekzie. We zeiden er gisteren al iets over. Vandaag zijn er een paar rijpe voorbeelden te bewonderen. Behalve meesterschakers zijn Russen erg goed in psychologische oorlogvoering. Tijdens de Koude Oorlog werden er wetenschappelijke studies van gemaakt.4 maart 2014

Kerry bezoekt Kiev, Poetin lanceert kruisraket

Met de persco van Poetin is de angel voorlopig uit het conflict, soort van. Niet dat de problemen zijn opgelost, maar de derde wereldoorlog is even uitgesteld. Poetin heeft een enorme waarschuwing afgegeven. Maar de domme, arrogante Westerse pomo leiders zijn er doof voor. 

Ze staan nu al op hun zeepkisten te verklaren dat de crisis is opgelost door hun  krachtdadig optreden. We zeggen het steeds, en we zeggen het weer: leiders als Obama, Kerry en het stel in Brussel zijn babies met scheermessen. Ze hebben geen idee hoe de wereld werkt en wat de aard is van macht en kwaad. Ze denken dat ze een wereld hebben gecreeerd waarin iedere tiran en criminele potentaat zich naar hen moet voegen, gewoon omdat zij het zeggen. Maar het is juist de aard van deze criminelen dat ze zich niet houden aan regels. Deze Westerse leiders zijn te arrogant om iets te leren. Daarom is het wachten op de volgende crisis.
TOEN KWAM POETINS PERSCO


EN KERRY DAALDE NEER OP KIEVPOETINS REACTIE LAAT NIETS TE RADEN OVER... De officiele lezing is dat de test van deze intercontinentale kruisraket gepland stond als onderdeel van de militaire oefeningen. Washington wist ervan. Ongeloofwaardig, anders had men Kerry's bezoek aan Kiev anders gepland. Nu heeft het 't effect van een dikke middelvinger.


SANCTIES DIE NOG NOOIT ENIG EFFECT HEBBEN GESORTEERD, ZIJN UITGESLOTEN. EN WEL HIEROM:FRACK, BABY, FRACK zodat we onafhankelijk worden van totalitaire leveranciers. Oh, en Sarah Palin had toch gelijk: ze ziet Rusland inderdaad vanuit haar huis. Ze heeft zelfs uitzicht op Poetin's ontbijtbord.


3 maart 2014

Rusland stuurt een ultimatum, het Westen wil een boycot
Minuten later ontkende het Kremlin dat dit ultimatum ooit heeft plaatsgevonden. Vandaag was de Britse MinBuZa in Kiev. Morgen wordt hij gevolgd door zijn Amerikaanse collega John Kerry. De MinBuZa's van de EU lid-staten kwamen vanavond in Brussel bijeen; donderdag praten ze verder. In Moskou intussen...


De Russen zijn meesters in misdirectie en misinformatie. Ze hebben eeuwen ervaring in deze kunst. Het Westen heeft zoals altijd een kort geheugen. Het volgende is een rijp voorbeeld van wat de ronde doet op pro Russische sites. Je kunt niets voor waar aannemen. Informatie is een wapen. Psychologische oorlogvoering is een bekende tactiek in het arsenaal van de koude oorlogvoering.


Dit is nog in het domein van de samenzweringstheorie, maar Kasparov vraagt aandacht voor een vreemde samenloop van omstandigheden, waarom deze crisis juist nu plaatsvindt:
1 maart 2014


BREKEND! OBAMA, 'VLAD, TREK JE TROEPEN TERUG'
Pro-Russische demonstraties zijn vandaag uitgebroken in de grote steden in de oostelijke en zuidelijke, Russische cultuurdelen van Oekraine. 

BREKEND:


Poetin krijgt toestemming van senaat, zet opmars in Oekraine voort

Een oude, zowat vergeten verdrag heeft een nieuwe dimensie gegeven aan alle praat over territoriale integriteit en verzoeken om non-interventie. De logica van de kant van de regering Obama was waarschijnlijk de 'verspreiding van democratie' zonder het overwegen van de mogelijkheid dat de Russen de Koude Oorlog zouden gaan overdoen na al die nagels in hun doodskist, de laatste zelfs met betrekking tot hun eigen achtertuin. Na Bosnie, Kosovo, Libie en Syrie, is de Krim thuishaven van de Zwarte-Zeevloot een nagel teveel. 

Een verdrag dat getekend is in 1994 door de VS en Engeland kan de landen in staat van oorlog brengen om Oekraine te beschermen, mocht Poetin zijn opmars in het land voortzetten. (...) Bill Clinton, John Major, Boris Jeltsin en Leonid Kutsjma tekenden het Budapest Memorandum als onderdeel van de nucleaire ontwapening van de vroegere sovjetrepublieken na de liquidatie van de Sovjet Unie. Technisch betekent dit, mocht Rusland de Oekraine bezetten, het moeilijk zal worden voor de VS en het VK om oorlog te vermijden. (Source)

Verdere ontwikkelingen vandaag:28 feb. 2014

Schending soevereiniteit Oekraine is verregaande inmenging


 


Ukraine beschuldigt Rusland van een "gewapende invasie" van de Krim en heeft het Westen opgeroepen de territoriale integriteit van het land te garanderen. Live streams on Control Room Ukraine.

BREKEND:


UPDATE: Rusland pleegt invasie op de Krim

Feb. 27, 2014


NAVO en EU: "Rusland, respecteer territoriale integriteit Oekraine!" 


Russia stuurt gevechtsvliegtuigen om de grenzen te bewaken en helpt de gevluchte president van Oekraine. 

Het blijkt dat de groep die sinds vanmorgen het parlementsgebouw op de Krim gewapenderhand bezet, de Berkut boys zijn, de gehate oproerpolitie die sinds zondag ontbonden is (hier op de foto op de knietjes pic.twitter.com/137VbrTcip).

De voormalige president, Janoekovitsj is boven water gekomen in Rusland, onder de protectie van Poetin. Hij heeft nog niet gezegd wat er gebeurd is met de 70 miljard dollar die uit de schatkist verdwenen is. (Source) Hij houdt morgen een persco in de stad Rostov.

Het parlement van Oekraine heeft Arseniy Yatsenyuk beedigd als premier. (Source) De nieuwe regering wil het associatieverdrag met de EU op 20-21 maart ondertekenen. (Source)

NAVO heeft de ontwikkelingen in Oekraine "gevaarlijk en onverantwoordelijk" genoemd en heeft Rusland verzocht de spanningen niet verder op te voeren. (Statement)

Brussel heeft ook een duit in het zakje gedaan. Mevrouw Ashton heeft Poetin gewaarschuwd de territoriale integriteit in Oekraine te respecteren. Ze heeft haar afdeling, de External Action Service in een hogere staat van paraatheid gebracht.

Intussen trekken de Russen zich van weinig iets aan en gaan voort met het samentrekken van militaire eenheden op de Krim. (Source) Russische ijshockeyfans blijken er anders over te denken. In deze video verklaren ze hun solidariteit met EuroMaidan. 

26 feb. 2014


Poetin geeft order voor oefeningen, stuurt troepen

Duizenden pro Oekraine demonstranten (waaronder veel Tataren) hebben het parlement van de Krim in Simferopol bestormdLive stream.

Veel gruwelijkheden van de afgelopen dagen worden nu pas duidelijk:

Intussen in moeder Rusland...


25 feb. 2014


De Dutch connection...Volgend artikel is zeer recent, van 31 januari. Op de foto zien we de voormalige Oekrainse MinGas, Eduard Stavitsky, de afgezette president Janoekovitsj, Mark Rutte en Shell eindbaas Peter Voser in een old boys handshake over een oliedeal die Shell op 24 januari sloot op het NWO circus in Davos. Milieudefensie roept om contractbreuk, maar dat bewijst slechts hoe regressief en contra beschaving de milieubeweging is. De deal gaat om de productie van schaliegas ter waarde van 10 miljard dollar die Oekraine onafhankelijkheid zal geven van Rusland. (Bron)De Russische MinBuZa Sergei Lavrov uit bedekte dreigementen het adres van de EU en de VS. Live streams op Control Room Ukraine.

Waarom het nieuwe Oekraine een bedreiging voor het Kremlin is


Het domino-effect van een democratische staat aan de grens met het autocratische Rusland is een bedreiging voor het systeem dat Putin zogvuldig heeft opgebouwd sinds 2000 - en hij zal zich er niet snel bij neerleggen (Source)

Hier zijn de laatste ontwikkelingen uit Kiev: foto gallerie

Oh wel, hebben we Poetins nazi- en jodenhaatkaart ook weer gehad!

Op de Krim intussen gaat het er heel anders aan toe...

Sevastopol heeft een Russische burgemeester aangesteld. De vrees voor annexatie van het schiereiland bij Rusland groeit met het uur. Politiebaas Alexander Goncharov heeft al gezegd dat hij geen "criminele orders" uit Kiev meer zal uitvoeren. Er zijn checkpunten geinstalleerd bij de ingangswegen van de stad. De Oekrainse interim president, Olexander Turchynov, heeft gewaarschuwd dat het land het gevaar loopt uiteen te vallen. 24 feb. 2014De Russen volgen dezelfde procedure die werd ingevoerd in de aanloop naar het conflict tussen Georgie en Abkhazie in 2008. Toen deelde Rusland voor de invasie paspoorten uit.
“Rusland is begonnen met het uitgeven van paspoorten onder een versimpelde procedure. Het belangrijkste is dat in geval van een referendum of een verzoek aan het Hooggerechtshof voor aansluiting van de Krim bij Ruslamd, Moskou snel een besluit kan nemen.  (...) Het schiereiland heeft aangegeven zich af te willen scheiden van Oekraine en de bevolking zou zich neer kunnen leggen bij een annexatie. The Guardian had eerder vandaag het bericht dat de Russische vlag zou zijn gehesen boven het stadhuis van Sevastopol. Geruchten gaan dat de afgezette president Janoekovitsj zich schuilhoudt op de Krim. (Bron)

Rusland verplaatst legereenheden van Sotsji naar de Oekraïense grens.


Volgens militaire bronnen zijn militaire eenheden van het Russische leger, die daarvoor een ring rondom Sotsji vormden, zondag met vliegtuigen en schepen naar de militaire bases in het Russische deel van de Krim, naar Sebastopol, verplaatst.

Moskou weigert de legitimiteit van de nieuwe machthebbers in Kiev te erkennen. Omvangrijke transporten door de Russische luchtmacht en snelle respons eenheden zijn in staat van paraatheid gebracht in Rostov, een stad ten oosten van de overwegend Russisch sprekende Oekrainse stad, Donetsk.

Bewegingen van Russische troepen zijn ook waargenomen bij Belgorod, een Russische stad 40km van de grens met Oekraine, ten noorden van Kharkov. Die stad ligt ook in Russisch sprekend gebied en de inwoners hebben een sterke band met Moskou. 

Deze troepenbewegingen gaan vergezeld van scherpe Russische retoriek, Moskou's eerste respons op de situatie die is ontstaan in Kiev, waar de pro Russische president Janoekovitsj is verdwenen. Er is nu een aanklacht tegen hem uitgevaardigd wegens massamoord.

De Russische PM Medvedev zei vandaag: "Ik zie vandaag geen legitieme gesprekspartners in Oekraine. Als mensen in zwarte balaklava's en met kalasjnikovs voor een regering moeten doorgaan, wordt het moeilijk voor ons om met ze te werken". Hij noemde de opstand, muiterij. 
(Bron)Zal de Koude Oorlog herleven? 


(...) De Hongaarse revolutie van 1956 biedt een nogal sterk gelijkend precedent. Het centrum van de hoofdstad Boedapest stond in die tijd vol trouwe Hongaren die hervormingen eisten, net als het centrum van Kiev de afgelopen dagen werd overspoeld met trouwe Oekraïeners. Nieuwe mensen kwamen aan de macht. Dan verdween opeens Janos Kadar. Hij was over de grens geglipt om zijn land te verraden, bracht Russische troepen binnen die Hongarije de komende drie decennia in de greep hielden. Het Kremlin denkt vandaag in die richting.

Dmitri Medvedev, de sinistere Russische premier, noemt de afzetting van Janoekovitsj een “gewapende opstand. Hij gaat verder: “Ik zie geen legitieme Oekraïense partner voor dialoog.” De mening van het publiek is in Rusland nooit van veel belang geweest. Vladimir Poetin heeft zo’n minachting voor Barack Obama dat hij de Janos Kadar-tactiek van uitlokking van Janoekovitsj zou kunnen riskeren om de demonstranten omver te werpen en de middelen ervoor te verschaffen. (...) (Bron)
23 februari 2014

Achtergrond: Er valt nog altijd wat te kiezen tussen Oost en West


Voor de Russen is Oekraine een bufferstaat. Een stuk onroerend goed om de klappen uit het zuiden op te vangen. Oekrainers zijn pionnen is een schaakspel, een tijdverdrijf waarin Russissche politici moeten excelleren willen ze het land kunnen regeren. Burgers zijn in dit machtsspel een volstrekt ondergeschikte factor. Mensen bestaan voor de staat, niet andersom.

Het idee dat Westerse waarden daaraan gelijk zijn, is een tragische misvatting. Natuurlijk is er veel aan te merken op de EU. Democratie is een wassen neus en het vrijheidsconcept is een dikke FAAL. 

En natuurlijk is Verhofstadt een clown. Maar hij heeft tenminste het morele besef dat potentaten uiteindelijk altijd verliezen en dat dictatuur evil is. Hij heeft alleen het vermogen verloren in de spiegel te kijken.

Bij Poetin ligt dit anders. Niet alleen zijn burgers er voor de Russische staat (burger is een verkeerd woord in dit concept: dichterbij komt 'onderdaan', of 'horige'); rechten zijn een totaal onbekend begrip in deze staatsopvatting. Slaven hebben geen rechten.

Als het aankomt op kiezen tussen Oost en West, dan is de keuze snel gemaakt. Laten we vooral realistisch blijven, ook in dit opzicht. 

Gerelateerd