Uien en knoflook hoef je maar een keer te zaaien, zijn goed lang te bewaren en dus ideale prepping producten. Omdat vaste groenten meerdere jaren groeien, ontwikkelen ze een sterk wortelstelsel en kunnen zo water en voedingsstoffen van grotere diepte halen, wat ze redelijk ongevoelig maakt voor droogte.
In combinatie met een bodembedekking in de vorm van een laag grove compost kan het water geven tot een minimum beperkt worden. De planten beginnen al zeer vroeg in het jaar te groeien en zo is het al mogelijk te oogsten in de periode waarin in de klassieke moestuin pas de grond wordt voorbereid voor een nieuw seizoen.
Vaste planten zijn veel minder gevoelig voor slakkenschade - omdat ze in tegenstelling tot de tere eenjarige plantjes vanuit robuuste wortels opkomen, kunnen ze de slakken meestal snel genoeg “ontgroeien”.
Daarnaast is een aantal van deze groentes redelijk schaduwtolerant, wat betekent dat een “vastegroenten-tuin” ook aangelegd kan worden op plekken die voor de veeleisende eenjarige groentes minder ideaal zijn. De meeste smalle achtertuinen met schuttingen aan beide kanten, krijgen vaak niet de vereiste 6 uur direct zonlicht.
Het is ook mogelijk om vaste groentes onder fruitbomen te planten, om zo een dubbele opbrengst te verkrijgen. De vaste groentes groeien het meest intensief in het voorjaar, nog voordat de bomen in blad komen.
Ten slotte kennen de vaste groentes een grote verscheidenheid aan bladvormen en zelfs aan bladkleur (denk aan het blauwgroen van zeekool of de paarse pluimen van kruidvenkel), wat het mogelijk maakt om een heuse decoratieve eetbare border aan te leggen.
De groentes kunnen naar wens aangevuld worden met een aantal eetbare bloemen, zoals daglelie of eenjarigen zoals Oost-Indische kers en goudsbloem. En niemand die vermoedt dat de mooie border in wezen een productieve groentetuin is!