zondag 25 september 2016

JESSE KLAVER, DE OBAMA VAN DE LAGE LANDEN

Jesse Klaver, de messias van GroenLinks leeft in 2008. Hij ziet zichzelf als de Trudeau van de Lage Landen. Zijn levensgeschiedenis ziet hij gespiegeld in die van Obama. Maar de wereld is na acht jaar Obamania ingrijpend veranderd. Niet in de laatste plaats door de politiek van Obama. Jesse dreigt de boot te missen. 

Jesse Klaver is eruit. Hij wil een linkse regering zonder de partij van het kwaad: de VVD, die hij ten onterecht verslijt voor liberaal. Onder Rutte heeft de VVD het globalisme definitief omarmd. Dat vertaalt zich in economisch corporatisme. Klaver maakt het niet uit. De koers van Klaver is jammer, want de nieuwe tegenstelling is niet links versus rechts, maar nationalisme versus globalisme. Hierdoor dreigt hij de boot te missen als voortrekker van nieuwe politiek.

In de VS betrekt Hillary Clinton de positie van Mark Rutte. Haar rivaal in de Democratische Partij was Bernie Sanders, die een SP-achtige positie inneemt. Op het terrein van de vrijhandel heeft hij raakvlakken met Trump, de kandidaat van de Republikeinen. Trump heeft begrepen dat globalisme op geen enkele manier te vergelijken is met liberale vrijhandel. Het effect van eenzijdig grenzen openstellen voor handel, die uitsluitend een richting opgaat, naar het Westen, is feitelijk socialistische herverdeling van economische macht en kapitaal op wereldschaal. 

In Nederland staat de PVV nog het dichtst bij Trump, als de partij tenminste beseft dat haar economisch linkse standpunten moeten leiden naar liberalisme, dat alleen kan bestaan binnen de context van de nationale staat. Vrijheid en democratie komen voort uit het individu en vertaalt zich in de volksdemocratie zoals de nationale staten die kenden. Globalisme werkt precies de andere kant uit: van boven naar beneden. 

Vrijheid en democratie kunnen alleen nationaal worden georganiseerd. Dat wordt het grote strijdpunt in de nabije toekomst.


Gerelateerd