Meer dan 3,26 miljoen werklozen, dat is 10,8 procent, het hoogste niveau in 14 jaar.
UPDATE: De president van de Franse Centrale Bank roept dat Hollande een beetje op moet schieten met zijn staatsgestuurde 'vrije economie' (of een oxymoron die daarop lijkt). Er is haast geboden bij het dempen van de zoveelste Marxistische bodemloze put. Het is niet alsof er geen rijkelijke ervaring bestaat met het socialistische systeem. Het leidt tot economische vernietiging en menselijke ellende iedere keer dat het geprobeerd wordt, zonder uitzondering:
De Franse president Francois Hollande moet zijn plannen om de Franse economie op te peppen snel uitvoeren. Snelle actie zal zeker ''een miljoen banen'' sparen of creëren. Dat zegt de president van de Franse centrale bank, Christian Noyer, donderdag op de Franse radio. Volgens Noyer zijn de plannen die de president eerder deze week presenteerde ''precies wat het land nodig heeft om de groei te stimuleren''. (Bron)
14 jan. 2014
Hollande gaat Frankrijk redden met 'staatsliberalisme'
De Franse socialist Hollande is gedraaid, maar op de manier die we zo goed kennen van links. Geen ongelijk erkennen, ooit, maar draaien en er een draai aan geven. Frankrijk is kapot, en Hollande kan nog maar een kant op: de door hem zo gehate liberale politiek voeren en roepen dat het toch socialisme is omdat de regering het initiatief heeft genomen... de schaamte voorbij:François Hollande lanceert een 'verantwoordelijkheidspact' met lastenverlagingen om het Franse bedrijfsleven zuurstof te geven en de economie te relanceren. De Franse president zegt nog steeds van het 'liberalisme' te gruwen, maar maakt toch een bocht van 'socialist' naar 'sociaaldemocraat'. In zijn langverwachte - en uitgestelde - toespraak en persconferentie erkende François Hollande dat de Franse economie door een dieper dal is gegaan dan verwacht. Maar toch bezweert de Franse president dat de jobmarkt uitgebodemd is in 2013 en dat 2014 het herstel moet inluiden.
Om dat verhoopte herstel een duw te geven, lanceert Hollande een 'verantwoordelijkheidspact'. Het grote principe is een lastenverlaging voor bedrijven en een vermindering van administratieve rompslomp die de economische activiteit inperkt. In ruil moeten bedrijven jobs creëren en het sociaal overleg een kans geven. Hollande doet duidelijk moeite om het bedrijfsleven te paaien én tegelijk zijn achterban binnen de socialistische partij (PS) te sussen. De eerste zinsnede is voor de achterban: 'Ik ben niet gewonnen voor het liberalisme. Integendeel, het is de staat die hier initiatief neemt om onze productie op te drijven.' (Bron)
9 juli 2013
Socialisme brengt Frankrijk op rand van de afgrond
Het bedrijfsleven heeft een flinke aanvaring met FinMin Pierre Moscovici gehad tijdens een conventie in Aix-en-Provence in Zuid Frankrijk. Ze beschuldigden de regering van het overbelasten van ondernemers en zwalkende economische politiek. De minister vond de kritiek "onelegant" en "gemakkelijk".
Leiders uit het bedrijfsleven riepen Hollande op te stoppen met het constant aanpassen van reguleringen en spoorden hem aan om zich te richten op het beperken van de staatsuitgaven, voordat hij gedwongen wordt moeilijke en impopulaire maatregelen uit de weg te gaan voor de verkiezingen.
"De staat is het probleem in Frankrijk" zei Christophe de Margerie, CEO van Total SA. "De staat moet stoppen met uitgeven en de private sector terugbrengen in het hart van Frankrijk. De regering moet het eigen huis op orde maken, in plaats van ons te vertellen wat we moeten doen".
De opmerkingen van de eindbaas van het derde oliebedrijf ter wereld is typerend voor de frustratie van de leiders uit de zakenwereld: Frankrijk is nu voor het derde jaar in recessie. De socialist, Hollande is in het tweede jaar van zijn termijn en moet een gevecht leveren om de economische realiteit in balans te brengen met het narratief van zijn partij; die wil minder en later snijden in de uitgaven om de gevolgen van de sanering voor burgers te beperken, terwijl de werkloosheid tot recordhoogte is gestegen.
Na 70 miljard euro aan belastingverhogingen in drie jaar tijd, is het consumentenvertrouwen tot een dieptepunt gedaald en zijn investeringen tot stilstand gekomen. Tientallen jaren van werktijdverkorting en het ontlopen van saneringen hebben de bedrijfswinsten teruggebracht tot het laagste niveau sinds 1985.
Winsten bij bedrijven buiten de financiele sector zijn minder dan 15 procent van het BNP; in Duitsland is dat 25 procent. Na meer dan een jaar in de regering en populariteit op recordsdiepte, heeft Hollande nog 11 maanden voor de Europese verkiezingen op 25 mei.
"Hollande moet snel bedrijfsvriendelijke maatregelingen nemen voordat de electorale verliezen zijn vermogen aantasten om de natie te leiden", zeggen zakenmensen op de jaarlijkse conventie Cercle des Economistes. De aandacht gaat nu uit naar Hollande's vermogen om besparingen te vinden in het budget voor 2014, dat op 25 september gepresenteerd zal worden.
De overheidsuitgaven bedragen 57 procent van het BNP, na Denemarken het hoogste niveau van de rijke landen in de OECD. Als de staat te groot wordt, kan de private sector het geld niet meer opbrengen. Om een idee te geven: toen de Sovjetunie implodeerde was het gemiddelde daar 70 procent van het BNP. De toestand is onhoudbaar!
"De staat is te groot geworden", zei Augustin de Romanet, CEO van Aeroports de Paris, in Aix. "Zijn we bereid om toe te geven dat de keizer geen kleren heeft, en dat we geen middelen hebben om de volgende verkiezingen te kopen met nieuwe sociale uitgaven?", vraagt hij retorisch.
Vorige week heeft Hollande de minister van Energie en Milieu, Delphine Batho ontslagen omdat ze bezwaren maakte tegen snijden in haar budget en de plannen "slecht" had genoemd.
Er is een vertrouwenscrisis tussen de regering en de zakenwereld, dat maakt dat investeringen tot stilstand zijn gekomen. Volgens het bureau voor de statistiek zijn investeringen vorige maand met 2,4 procent gedaald, meer dan de 1,9 procent in 2012. Volgens een rapport van Ernst & Young getiteld "France: Last Call" gaan bedrijven gaan ten onder aan de hoge lonen, de hoogste in de eurozone na Belgie en Luxemburg.
Het beste dat de regering kan doen is een zakenvriendelijk klimaat scheppen" zegt Marwan Lahoud, Hoofd Strategie van European Aeronautic, Defence & Space Co., het moederbedrijf van Airbus SAS. "Laat de rest aan ons over. Loop bedrijven niet voor de voeten, en bemoei je niet met onze zaken".
Hoge lonen en krimpende investeringen hebben ervoor gezorgd dat bedrijven moeten snijden in banen en geen mensen kunnen aannemen. Hollande, die gezworen heeft de trend voor het einde van het jaar te breken, moet vechten om zijn doel te bereiken. Bedrijven als PSA Peugeot Citroen (UG) en Alcatel-Lucent en Sanofi moeten duizenden banen schrappen.
In mei zijn meer dan 3,26 miljoen mensen werkloos, dat is 10,8 procent, het hoogste niveau in 14 jaar. Economisch beleid moet uitgaan van de realiteit: "Bedrijven en werkgelegenheid groeien door investeringen", zegt Pierre-Andre de Chalendar, CEO van Cie de Saint-Gobain. "Economisch beleid zou eruit horen te bestaan niet in de weg te lopen. En de regering moet onderzekerheden over belastingheffing en reguleringen wegnemen".
"Frankrijk heeft de eerste steppen gezet om de concurrentie en de arbeidsmarkt te verbeteren, maar de loonkosten moeten simpeler, de dienstenmarkt moet vrijgemaakt worden en de staatsuitgaven moeten effienter", zegt Philippe Aghion, professor Economie aan de Harvard University.
De enorme frustratie van het bedrijfsleven kwam naar voren toen FinMin Moscovici werd uitgejoeld toen hij het regeringsbeleid wilde verdedigen. "Het doel is niet om te worden herkozen", zei hij. "We moeten de brengers van hoop zijn". Moscovici was "aangeslagen door de pessimistische atmosfeer" op de conventie.
Om het overheidstekort in 2014 te dekken gaan de belastingen met 0,2 tot 0,3 procent omhoog; de rest moet komen door te snijden in de uitgaven. Maar er zijn twijfels.
Het Franse overheidstekort is het hoogste in de EU, na Spanje, Griekenland, Ierland, Portugal, het VK, en Cyprus. Maar na zijn verkiezing was een van zijn eerste acties, het verlagen van de pensioenleeftijd van 62 naar 60 voor werkners die vroeg met werken zijn begonnen.
Enkele weken nadat Hollande beloofde belastingenverhogingen te beperken kregen de 'rijkste' huishoudens een miljard euro belastingverhoging te verstouwen, de hoogste in de EU.
(Bron)