zaterdag 1 maart 2014

Oorlog VS en VK tegen Rusland om verdrag uit 1994?

Onthulling: een vergeten verdrag kan Engeland en de VS in staat van oorlog brengen met Rusland als Poetin de invasie van Oekraine doorzet



In het Memorandum van Boedapest (1994) beloven de partijen de grenzen van Oekraine te zullen beschermen. 

Poetin heeft momenteel 150.000 troepen aan de grens met Oekraine en een aantal zijn daadwerkelijk de grens overgestoken. Obama is 'diep bezorgd' over dit nieuws. The VS en het VK hebben telefonische 'crisisgesprekken' gevoerd met Poetin om hem te waarschuwen dat hij de grenzen moet respecteren. En wel hierom. Een verdrag uit 1994 zou kunnen betekenen dat de VS en het VK gehouden zijn oorlog te voeren om Oekraine te beschermen als Poetin zijn invasieplannen doorzet. 

Bill Clinton, John Major, Boris Jeltsin en Leonid Kutsjma – de leiders van de VS, VK, Rusland en Oekraine - kwamen het Budapest Memorandum overeen als onderdeel van de nucleaire ontwapening van de vroegere sovjetrepublieken na de liquidatie van de Sovjet Unie.

Technisch betekent het, dat als Rusland de Oekraine aanvalt het moeilijk voor de VS en het VK zal zijn om een oorlog te verhinderen. De onthulling komt nadat berichten binnenkwamen, dat het Kremlin 2.000 troepen van over de Zwarte Zee in Novorossiysk, heeft verplaatst naar de thuishaven Sevastopol (Krim). Tenminste 20 man gekleedt in het uniform van de Russische marine hebben gisteren met automatische geweren een Oekrainse grenspost omcirkeld.  (Source)

Het relevante deel van het Memorandum van Boedapest luidt als volgt:
The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, reaffirm their commitment to seek immediate United Nations Security Council action to provide assistance to Ukraine, as a non-nuclear-weapon State Party to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, if Ukraine should become a victim of an act of aggression or an object of a threat of aggression in which nuclear weapons are used.

Volgens een interpretatie van het memorandum gaat het niet om directe veiligheidsgaranties door de VS en het VK. De passage: "an act of aggression or an object of a threat of aggression in which nuclear weapons are used", is ook dubieus.

"Reaffirming a commitment" van de Oekrainse grenzen en de verplichting om ten strijde te trekken zijn verschillende dingen. Er zal zeker nog veel debat volgen of het memorandum juridisch verplicht tot actie. Oorlog met Rusland is zeker het allerlaatste waar de regering Obama op zit te wachten.

Volgens rferl.org is het Memorandum van Boedapest een diplomatieke overeenkomst, geen verdrag. Barry Kellman, rechtsgeleerde en directeur van het International Weapons Control Center van de rechtenfaculteit van de DePaul Universiteit, vertelde gister dat de zaak erg gecompliceerd ligt.

"Het memo volgt de Helsinki Akkoorden en is in essentie een opsomming van de voorwaarden. Er zijn maatregelen om het vertrouwen te herstellen en daarna een lijst bredere verplichtingen – vooral negatieve: niet intervenieren", legt Kellman uit. 

Het plotselinge verschijnen van militairen die sleutelposities bewaken is voor de Oekraine aanleiding Rusland te beschuldigen van een "militaire invasie en een bezetting" – een beschuldiging die een alarmerende dimensie geeft aan de crisis. Obama heeft Rusland gevraagd de onafhankelijkheid van het gebied te respecteren. "Any violation of Ukraine's sovereignty...would be deeply destabilizing....it would represent profound interference".

De logica van de regering Obama was waarschijnlijk 'het bevorderen van de democratie' zonder rekening te houden met de mogelijkheid dat de Russen de Koude Oorlog over zouden gaan doen over al die nagels aan hun doodskist, de laatste maar liefst met betrekking tot hun eigen achtertuin. Na Bosnie, Kosovo, Libie en Syrie is de Krim, thuisbasis van de Zwarte-Zeevloot een nagel te veel. 

Over het geheel genomen zou dit verklaren waarom de VS de EU naar voren heeft geschoven als bemiddelaar en de VN werd genoemd als mogelijk alternatief toen de EU daar te lang over deed. Geen machtsspel van Obama voor een vrijere wereld, maar weer 'leiden vanuit de achterhoede'. Het verklaart veel.

Wordt vervolgt.

Gerelateerd