zaterdag 28 september 2013

Noorwegen wijst de weg naar rechtse overwinning

Er iets bijzonders gebeurd in Noorwegen. De pro-Amerikaanse leider van de Conservatieve Partij, Erna Solberg heeft een klinkende overwinning behaald bij de verkiezingen



Erna Solberg laat zien hoe je verkiezingen wint. 

De Noorse verkiezingen eerder deze maand waren een aardverschuiving, maar de persberichten waren er niet naar. Terwijl Mark Rutte de Nederlandse politiek een linkse impuls gaf, nam Noorwegen de afslag rechts. Wat Noorwegen zo bijzonder maakte, was de manier waarop de conservatieven de verkiezingen wonnen.

Onder leiding van de no nonsense politica, Erna Solberg (Facebook - @Erna_Solberg) hebben de conservatieven een meerderheid van 25 zetels behaald in de Storting, het Noorse parlement. Na het ontslag van de Labour PM, Jens Stoltenberg, wordt de 52-jarige Solberg de tweede vrouwelijke premier van Noorwegen.

Solberg, bijgenaamd "IJzeren Erna" is bekend om haar pro-Amerikaanse ideeen en is goed bekend in Objectivistische kringen, zoals het Ayn Rand Institute. Solberg bezocht de Republikeinse conventie in Tampa in 2012.

Solberg is een principiele politica die de social media heeft weten te gebruiken om in alle segmenten van het Noorse electoraat stemmen te winnen.

De partij maakte ook goed gebruik van uitgekiende technologie om kiezers te identificeren en te activeren. Solberg had een effectief strijdplan: conservatieve vrijwilligers gingen langs de deuren bij een record aantal kiezers die door het systeem werden geidentificeerd als potentiele stemmers.

Bijvoorbeeld in de stad Hamar (aantal inwoners 29.000) werden meer dan 5.000 huizen geidentificeerd. In de week voor de verkiezingen werd ieder huis persoonlijk benaderd door een vrijwilliger. Bovendien ontvingen alle geidentificeerde kiezers in het hele land een SMS-bericht op de dag van de verkiezingen.

De Noorse conservatieven hebben ook enorm gewonnen onder jonge kiezers. Dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de overwinning. In Noorwegen worden voor de verkiezingen op scholen schaduwverkiezingen gehouden. Die geven een idee hoe de echte stemmingen zullen verlopen. De conservatieven wonnen de meerderheid bij de schoolverkiezingen.

Erna Solberg kwam ook sterk uit de debatten. De meeste peilingen wezen haar aan als winnaar. Ze legde een conservatieve visie neer die scherp contrasteerde met de linkse politiek van het uitgaande kabinet.

Ze deed ook de middenklasse een handreiking. Haar boek "People not Billions" maakte haar aantrekkelijk bij de werkende klasse. "Mensen niet Miljarden" werd zelfs het motto van de Conservatieve Partij. De slogan onderstreept dat mensen en hun behoeften even belangrijk zijn als fiscale behoudendheid.

Knut Fangberget, een partijactivist in Hedmark County kent Solberg al dertig jaar sinds hun tijd samen bij de Jonge Conservatieven. Fangberget zegt dat het strijdplan van de conservatieven, het effectieve gebruik van de social media, en de electorale technologie een grote rol hebben gespeeld bij de enorme overwinning.

Maar hij zei ook dat Solbergs boodschap zowel jong als oud heeft aangesproken. "Ze formuleerde een conservatieve visie die de mensen herinnerde aan Margaret Thatcher en Ronald Reagan en gaf ons hoop dat we zoveel beter kunnen dan de gefaalde politiek van links".

Er is inderdaad iets bijzonders gebeurd in Noorwegen. De conservatieven hebben een manier gevonden om grote overwinningen te behalen. Ze deden het met technologie, social media, een goed strijdplan en een sterke boodschap met een visie.

Ze hadden ook een sterke boodschapper, Erna Solberg, de nieuwe 'Iron Lady' van Europa. Het is een recept voor de overwinning waar Nederlandse conservatieven en liberalen (voor zover we die nog hebben) hun voordeel mee kunnen doen.

(Bron)