donderdag 26 mei 2016

DOCP BDS RAZZIA: KOOPT ISRAELISCHE WAER!

Een decreet van de EU verbiedt met ingang van dit  jaar economische samenwerking met de 'bezette gebieden' ofwel Judea en Samaria. Dat wil zeggen dat producten uit die gebieden niet meer gelabeld mogen worden, 'Made in Israel'. 



Caroline Glick in Intelligence Squared debate: “Israel is Destroying Itself with its Settlement Policy.” (Source)

UPDATE: In de video hierboven vernietigt de journalist en commentator Caroline Glick een aantal mythes over Israel en de "bezette gebieden", Judea en Samaria, over de geschiedenis, de demografie en de strijd met de Palestijnen. Ze voert daarbij geen juridisch, maar een moraal argument aan. Over de kwestie van de belabeling lijkt dit off topic, maar dat is het niet. De producten uit Judea en Samaria zijn van Israelische bedrijven die het land netjes gekocht hebben en betaald hebben, ondanks het feit dat het oorlogsbuit betreft uit een agressie-oorlog die door Israel werd gewonnen. VNL stelt kamervragen over de razzia van DocP:
De BDS-beweging (Boycot, Desinvesteringen en Sancties) in Nederland heeft 21 mei uitgeroepen tot landelijke inspectiedag. In 10 steden in Nederland gingen inspectieteams van docP de supermarkten in om “Israelische” producten te spotten. De bedoeling is om een signaal te geven aan de commissie buitenland van de 2e kamer, die op 26 mei debatteert over etikettering van producten uit de illegale nederzettingen in bezet Palestina. De EU heeft bepaald dat die producten niet meer de herkomst “Israel” mogen vermelden, omdat de nederzettingen illegaal zijn en internationaal niet erkend als Israelisch grondgebied.




14 febr. 2014


Timmermans gooit activisten van Vitens onder de bus




Het demoniseren van joden en Israel heet nu antizionisme. Het wordt ontkend dat het antisemitisme is.

Timmermans heeft gezegd dat BuZa Vitens duidelijk heeft gemaakt, dat de regering het project met Mekorot niet ontmoedigt. Vitens ontkent dit. De kwestie is deze: linkse politici HOEVEN activisten niet te souffleren, omdat ze precies weten wat er van ze verwacht wordt. Zo ook de activisten van Vitens. Timmerflans gooit ze onder de bus.
Minister Timmermans zegt dat zijn ambtenaren een excuustelefoontje van Vitens hebben gehad. Het waterbedrijf zou zich hebben verontschuldigd voor de bewering, dat het onder druk van Buitenlandse Zaken de samenwerking met een Israëlische branchegenoot had opgezegd. Volgens Timmermans is het bedrijf nooit onder druk gezet. (...) Nederland voert een ontmoedigingsbeleid ten aanzien van bedrijven die investeringen doen, die ten goede komen aan Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden. "Maar het is Nederlandse bedrijven niet verboden om banden aan te gaan", benadrukt Timmermans. Vitens concludeerde eind vorig jaar dat de samenwerking met het Israëlische waterleidingbedrijf Mekorot onder het ontmoedigingsbeleid viel, omdat het ook drinkwater levert aan kolonisten. Kamervragen Vitens zegt tegen de NOS zich niet te herkennen in het door de minister geschetste beeld. (Bron)

16 jan. 2014


Timmermans geschokt door Marokkaanse anti-Israel wetten

Dat de boycot van Israel door de EU niet op zich staat blijkt uit twee wetsvoorstellen in Marokko waarvan Timmerfrans zich om een of andere reden rot is geschrokken, zo meldt @HanTenBroeke op de twit. Timmerflans vertrouwt op "het gezonde verstand van het land" (LOL) en "het pragmatisme" van de Marokkaanse monarch (dat is precies het probleem). Wie heeft nog  vertrouwen in Timmerflans?
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is geschrokken van twee Marokkaanse wetsvoorstellen die het hebben van banden met Israël strafbaar stellen. Die gaan in tegen de traditie van Marokko als land waar joden altijd veilig waren, zei Timmermans donderdag tijdens een debat over het buitenlands beleid in de Tweede Kamer. VVD'er Han ten Broeke kaartte de kwestie aan naar aanleiding van een artikel in dagblad Trouw. De wetsvoorstellen behelzen dat Marokkanen die op wat voor manier dan ook relaties aangaan met Israël twee tot tien jaar cel of boetes tot een ton riskeren, schreef de krant woensdag. "Alleen al het signaal van de wetsvoorstellen is schrikken", zei Timmermans. (...) (Bron)


15 jan. 2014


Ambassadeur in Qatar adverteert PGGM Israel boycot

Ambassadeur Israel: #PGGM wint goud voor hypocrisie (bron). Naar nu blijkt maken politiek activisten deel uit van Zijne Majesteits Corps Diplomatique. "Dat doen ze al jaren", tweet onderzoeker van de linkse kerk, @PeterSiebelt (bron). Want wat blijkt?



13 jan. 2013


PGGM's anti Israel activisme is hypocriet

Leon de Winter maakt de vergelijking van Israel en zijn 'bezetting' (na een aanvalsoorlog van de Arabische buurlanden) met Cyprus (de echte illegale bezetting) en schendingen van de mensenrechten door een aantal andere landen (zoals China in Tibet en Sinkiang, Rusland in Tsjetsjenië, Marokko in de Westelijke Sahara, Indonesië in West-Papoea) waar pensioenbeheerder PGGM’s ethische bevlogenheid niet toe uitstrekt, ook al zijn de misstanden op de Westoever een voetnoot vergeleken met de grove misstanden daar. Hier meer over het bijzondere activisme van PGGM in naam van "maatschappelijke betrokkenheid". (Bron) Honderd Christenen voor Israel demonstreren bij PGGM (Bron)

9 jan. 2014


Frans Timmermans verantwoordelijk voor Israel boycot

De verantwoordelijkheid voor dit diplomatieke debacle ligt in de eerste plaats bij MinBuZa Frans Timmermans die het EU-beleid kritiekloos uitvoert. Voorts is er iets vreemds met de 'bedrijven' die het politieke beleid van Timmermans zo gemakkelijk omarmen: geen zelfstandig bedrijf in de private sector voert boycotbeleid actief uit, zoals we eerder zagen in dit dossier (scroll naar beneden):
Deze week werd bekend dat het pensioenfonds PGGM zijn geld terugtrekt uit een aantal Israëlische banken omdat die geld stoppen in nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Vorige maand maakte waterbedrijf Vitens bekend niet te willen samenwerken met het Israëlische waterbedrijf Mekorot. De Israëlische onderminister Zeev Elkin van Buitenlandse Zaken is volgens SGP-fractieleider Kees van der Staaij ''erg bezorgd'' over de boycotsfeer die in Nederland heerst. De SGP'er sprak donderdag met de bewindsman. (Bron)


12 dec. 2013


Diplomatieke clusterfuck: Timmermans moet aftreden! 

In de vorige log lazen we over de verwarrende memes die vooral MinBuZa Timmermans al enige maanden produceert ten aanzien van samenwerking met de Israelische "bezette gebieden". Het semistaatswaterbedrijf Vitens zwabbert en heeft deze week het splinternieuwe verdrag met Israels waterbedrijf Merekot opgezegd. Onbegrip in Israel. De ambassadeur is op het matje geroepen. Het zoveelste diplomatieke relletje tijdens de wacht van Timmerfrans is een feit. Deze man moet inmiddellijk opstappen. Wat een debacle!
Kamerlid Van der Staaij (SGP) heeft [dan ook] vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken, Timmermans. Samen met Ten Broeke (VVD), De Roon (PVV) en Voordewind (CU). Hoofdvraag: Is het ministerie van Buitenlandse Zaken betrokken bij dit besluit van Vitens? Ook vraagt men zich af hoe dit besluit de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen zal bevorderen. (Niet, de Palestijnen zien dit alleen maar als een aanmoediging, maar dat mag Timmermans zelf zeggen.) (Bron)


4 okt. 2013


Rutte overrules Timmermans over Made in Israel etiket

Mark Rutte heeft gezegd dat producten afkomstig van over de Groene Lijn van 1967 (a.k.a. "de bezette gebieden") toch het etiket "Made in Israel" zullen houden. Dat zei Rutte tijdens een persco met Shimon Peres, die in Nederland is voor een bezoek. Rutte zei ook dat Nederland niet overwogen heeft de producten uit die gebieden anders te labellen. In tegenstelling tot Nederland heeft Duitsland andere voornemens. De Duitse ambassadeur in Israel heeft de politiek in juni verdedigd in een opniestuk in The Jerusalem Post (...) Rutte’s verklaring overrules eerder commentaar van Frans Timmermans (MinBuZa) die opriep het etikel "Made in Israel" te verwijderen van producten afkomstig van de Golan Hoogte, Oost Jerusalem en de Westoever. De Groenen hebben op aggressieve wijze campagne gevoerd voor deze politiek. (Source)


1 aug. 2013


Boycot uit 'bezette gebieden' bedacht door Trouw? 

Het dagblad Trouw meldde op 22 juli 2013 dat verscheidene supermarkten – Hoogvliet, Jumbo en Aldi – Israëlische producten uit ‘de nederzettingen’ zouden boycotten. Dat lijkt fantasie. De supermarkten verkopen weliswaar geen producten uit ‘de nederzettingen’, maar dat is niet uit principe maar omdat de nederzettingen niet veel produceren, en al helemaal weinig voor de internationale markt. De stelling in de volgende zin, wordt keihard ontkend door de genoemde supermarkten:

“De bedrijven bevestigen de beginnende boycot in een telefonische rondgang die Trouw langs een aantal supermarkten heeft gemaakt.”
Hetzelfde geldt voor de kop van het artikel:
“Supermarkten boycotten producten uit bezette gebieden.” 
Trouw neemt dus inmiddels het voortouw bij de hetze, waarbij de enige Joodse staat langs heel andere normen de maat wordt genomen en behandeld dan alle andere landen in de wereld. Een voormalig verzetskrant die nu discrimineert tegen Joden. Wat een blamage.

  • Hoogvliet: “Nee, wij verkopen geen producten uit die regio. Van een boycot is geen enkele sprake. De term boycot is door Trouw zelf aangenomen”. 
  • Jumbo: "Onze internationale inkoopvoorwaarden die van toepassing zijn op het product, de producent en de productieketen. Deze staan los van het land van herkomst."
  • Aldi: "Hulporganisaties hebben verkeerde informatie verstrekt. Aldi houdt zich niet bezig met politieke en religieuze kwesties". (Bron

27 juli 2013


Israel neemt represailles tegen EU decreet

Medewerkers van de Europese Unie (EU) mogen niet meer de bezette gebieden in of uit. Daarmee reageert Israël op het nieuwe EU-beleid ten aanzien van de Joodse nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever. Dat verklaren medewerkers van het Israëlische Ministerie van Defensie tegenover het Duitse persbureau ADP. Minister van Defensie Moshe Jaalon heeft het leger de opdracht gegeven om niet meer samen te werken met vertegenwoordigers van de EU op de Westbank. Ook mogen de EU-diplomaten niet langer vanuit Israël de Gazastrook in- en uit. Soldaten hebben de opdracht gekregen om EU-medewerkers als toeristen te behandelen. Volgens de Israëlische krant Haaretz zouden de maatregelen alleen gelden voor EU-medewerkers, niet voor die van afzonderlijke landen. (Bron)


24 juli 2013

"Hema principieel tegen producten bezette gebieden"

De Hema biedt uit principe geen producten aan afkomstig uit de bezette gebieden van Israël. Dat bevestigde een woordvoerder van de Hema dinsdag. Dat de Hema een principieel beleid voert tegen producten uit bezette gebieden is nieuw voor het CIDI. Esther Voet wil graag opheldering van het bedrijf, dat bij de joodse gemeenschap geen slechte reputatie heeft. Aldi en Jumbo hebben inmiddels verklaard dat van een boycot geen sprake is. (Bron)

Stuur een mail naar 'mediarelations.rotterdam@unilever.com' met vragen over de boycot van Unilever-producten uit bezette gebieden.

EU is stil over Turkse en Marokkaanse bezettingen

Wij maakten hieronder al het punt over de bijna veertig jaar durende illegale bezetting van het noorden van Cyprus door Turkije. Frank Berkemeijer voegt daar nog de eveneens illegale bezetting door Marokko van de Westelijke Sahara aan toe. (Bron)


23 juli 2013

BREEK: Israel werkt aan verweerschrift tegen EU boycot

De boycot van de EU aangaande financiele samenwerking met Israeli's op de Westbank, Golanhoogte en in oost Jerusalem is volledig gecoordineerd met de regering Obama, heeft een Palestijnse onderhandelaar gezegd. De EU heeft vrijdag richtlijnen gepubliceerd die de lidstaten van de EU verbiedt zaken te doen met wat ze noemen "joodse nederzettingen en "gebieden die sinds 1967 worden bezet". De inleiding van de richtlijn zegt dat "de EU Israelische soevereiniteit niet erkent over ... de Golan Hoogvlakte, de Gazastrook en de Westbank inclusief Jerusalem ... en deze niet beschouwt als Israelisch gebied". "Alleen Israelische entiteiten binnen de grenzen van Israel voor 1967 komen in aanmerking als ontvangers van fondsen, waaronder giften, prijzen en andere financiele middelen".

Een bron bij de Israelische ministerie van BuZa heeft vrijdag tegen AFP verklaard dat Israel een boodschap heeft overgebracht aan de ambassadeurs van het VK, Frankrijk en Duitsland dat de boycot schadelijk is voor de diplomatieke relaties. Zondag melde de Israelische krant Vandaag dat honderden juristen bezig zijn een document op te stellen in antwoord op de EU-boycot. Daarin staat dat de zogenaamde joodse nederzettingen niet illegaal zijn en dat de term "bezet" niet van toepassing is op deze gebieden.

Een vertaling van de huidige versie van het verweer, zegt dat de boycot "gebaseerd is op verkeerde en juridisch discutabele aannames over de status van de nederzettingen en de geldigheid van de grenzen van 1967". Voorts dat "de definities van de EU van Judea en Samaria als "Palestijns gebied" of "bezet gebied" juridisch en feitelijk ongeldig zijn. Het gebied is nooit als zodanig erkend [onder internationaal recht]; daarom ondermijnt het gebruik van deze termen de permanente [vredes]onderhandelingen. ... De visie van de EU, dat de nederzettingen illegaal zouden zijn komt voort uit verschillende interpretaties van internationaal recht".  (Bron)

Aldi ontkent boycot joodse nederzettingen

Supermarktketen Aldi ontkent dat het geen producten meer wil verkopen uit Joodse nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Blijkbaar heeft Aldi "hulporganisaties verkeerde informatie verstrekt". "Aldi houdt zich niet bezig met politieke en religieuze kwesties", schrijft het bedrijf in een reactie op berichtgeving in dagblad Trouw. Trouw schreef gisteren dat Aldi, Jumbo en Hoogvliet besloten hebben geen producten uit de omstreden Joodse nederzettingen meer te verkopen. (Bron)



20 juli 2013


EU decreet is een dekmantel voor jodenhaat


UPDATE: Hamas verwerpt nieuwe vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen (Bron) H/t Metzada8388

UPDATE: Israeli banks may lose access to large loans under new EU rule on occupied lands (Bron)


17 juli 2013

Een nog geheim decreet van de EU opgesteld door de Europese Commissie moet Europese financiële steun vanaf volgend jaar onmogelijk maken aan organisaties en een half miljoen Israëli's die hun vaste verblijfplaats hebben op de Westelijke Jordaanoever, de Golanhoogte, Oost-Jeruzalem, de West Bank en het niemandsland tussen de Groene Lijn en de West Bank.

De nederzettingen in deze gebieden worden internationaal als illegaal beschouwd en bovendien als struikelblok voor het vredesproces. Ze werden door Israël veroverd nadat de omliggende moslimlanden Israël in het holst van de nacht overvielen. Ze hebben hun nederlaag moeten betalen met semipermanente bezetting. Voor Israël is het bezetten van de gebieden zelfbehoud.

Volgens het decreet zou in het vervolg iedere overeenkomst tussen een EU-lidstaat en Israël een clausule moeten bevatten, waarin staat dat de 'nederzettingen' geen deel zijn van de staat Israël. Zulke stappen, nog voordat de Palestijnen hun terugkeer naar de onderhandelingstafel hebben verklaard, zorgen ervoor dat 'vredesbesprekingen' moeilijker worden dan ooit (zie updates).

Dat de EU schaamteloze anti-joodse politiek voert, aangevoerd door Rutte II, blijkt uit het feit dat Turkije al decennia lang wegkomt met de illegale bezetting van het noorden van Cyprus. Over deze bezetting hoor je nooit iemand.

Het decreet van de Europese Commissie is dus geen principiele kwestie. De maatregel is specifiek tegen Israel gericht.