donderdag 8 augustus 2013

EU blijft Hezbollah steunen, ook na terreurbesluit

De EU heeft eindelijk besloten dat Hezbollah een terreurorganisatie is. Ze zeggen tot hun oordeel te zijn gekomen door de zelfmoordaanslag vorig jaar in Bulgarije



Al decennia lang voert Hezbollah aanslagen uit op de VS en Israel, maar dat was voor de EU nooit reden om de organisatie op de terreurlijst te zetten.

UPDATE: Door contact te blijven onderhouden en financiele steun te blijven verlenen aan Hezbollah's "politieke tak" zonder substantiele maatregelen te nemen tegen de "miltaire" tak, legitimeert de EU niet alleen de "politieke" leiding, maar blijft ze de hele organisatie steunen als een belangrijke speler in zowel de Libanese politiek als het Arabisch-Israelische conflict.  (Bron)



24 juli 2013

Israel informeert EU over Hezbollah na terreurbesluit

Nu de EU eindelijk tot het besluit te gekomen dat de militaire tak van Hezbollah terroristisch van aard is, zijn de Israeli's begonnen met het informeren van de handhavings- en inlichtingendiensten, hebben Israelische bronnen dinsdag gezegd. Israels ambassadeur bij de VN, Ron Prosor zei dat het tijd werd, omdat Hezbollah tientallen jaren haar gang heeft kunnen gaan op Europese bodem. Maar hij stelde dat de scheiding tussen de militaire en de politieke tak een politieke constructie is die zelfs Harry Houdini niet voor elkaar zou hebben gekregen.  (Source)



22 juli 2013

EU: "Hezbollah is een terroristische organisatie"

De EU heeft vandaag eindelijk besloten de militaire tak van de Libanese sjiitische orgsanitie, Hezbollah, dat gelieerd is aan Iran en het regime van Assad in Syrie, op de lijst te zetten van terroristische organisaties. MinBuza Frans Timmermans zei hierover: 
"We took this important step today, by dealing with the military wing of Hezbollah, freezing its assets, hindering its fundraising and thereby limiting its capacity to act"...
De EU noemt de zelfmoordaanslag vorige jaar in Bulgarije op een bus met Israelische toeristen als reden voor de beslissing. Bij de aanslag kwamen seven mensen om, dertien raakten gewond. 

Nederland en het VK namen de leiding bij het besluit. Andere lidstaten zijn wat huiverig, omdat het Libanon zou kunnen destabiliseren.

De moord op 241 Amerikaanse militairen in 1983 en ontelbare oorlogshandelingen tegen Israel (zie video boven) hebben de EU niet kunnen bewegen Hezbollah te definieren als een terroristische organizatie.

Maar het feit dat het Westen de kant heeft gekozen van de soeni's (Saoedi Arabie, VAE, Turkije, Hamas, en anderen) tegen de sjiitische bondgenoten van Assad, is een nauwelijks verhulde motivatie voor het besluit.

De relatie met Libanon wordt wel gecompliceerder. Ook daar smeult de strijd tussen soeni's en sjiiten.