zaterdag 9 juli 2016

DE VIERDE WEG VAN HET KLAVERISME!

Jesse Klaver (GL) houdt politici en bankiers gezamenlijk verantwoordelijk voor het bij elkaar houden van de samenleving. „Als bankiers hier alleen naar toe willen komen om financiële redenen, dan hoef ik ze niet.” Maar sinds wanneer zijn financiële ondernemingen maatschappelijke instellingen?



Yaron Brook, directeur van het Ayn Rand Institute legt uit waarom de financiële sector een onmisbare, productieve en edele branche is. 

De fractieleider in de Tweede Kamer van de bakfietspartij, Jesse Klaver wil niet dat banken in Nederland investeren om geld te verdienen. Links probeert al decennia lang de financiële sector stiekem te nationaliseren. Maar WTF zouden banken hier anders komen doen? De bottom line van iedere business is geld verdienen. Als de bakker geen winstmotief had, hadden we mooi geen droog brood te vreten in dit land! Links heeft nog nooit begrepen waar welvaart vandaan komt. Wat waardencreatie is en dat die waarde zit opgeslagen in geld. Klaver is niet de enige economische dwerg. De EU wemelt ervan. Ze denken dat zij de welvaart in de nationale staten hebben voortgebracht. Maar welvaart ontstaat door economische vrijheid, het tegenovergestelde van de EU dusss. En dat is de reden dat we allemaal zitten te wachten tot de klap valt, en het kaartenhuis van de maakbaarheidsfantasten instort als de toren van Babel. 

De Franse econoom Thomas Piketty (debunk) werd op initiatief van Klaver in oktober 2014 door de Tweede Kamer uitgenodigd voor een hoorzitting. Een jaar later baarde Klaver opzien met zijn uitspraken tegen de president-commissaris van ABN-AMRO, Rik baron van Singerlandt over de beloningen van topbestuurders in de financiële sector, dat hij "niet wilde weten in wat voor universum" de banker leefde. Fons de Poel noemde Klaver een snotneus (wat hij is), waarop veteraan De Poel de laan werd uitgestuurd door Brandpunt. (Bron)

Klaver bracht een boekje uit over "economisme" waarin hij zijn politieke vergezicht uiteenzet en vertelt hoe hij de steeds sterkere tendens om iedere maatschappelijke kwestie te reduceren tot een rekensom, wil tegengaan.

Is economisme niet gewoon hetzelfde als neo-liberalisme? Klaver gebruikt dat woord met opzet niet omdat het daarmee in de rechtse hoek zou komen. Klaver verwerpt een soort derde weg, het idee van links dat je met rechtse recepten linkse doelen kunt bereiken. Economisme lijkt een containerbegrip voor alles wat Klaver niet leuk vindt.
"Ja, maar de wereld is fluide. Ik doe niet zo veel absolute uitspraken. Ik maak volgens mij  redelijk samenhangende analyses van waar ik vind dat het in de politiek misgaat. Mensen mogen dat een containerbegrip noemen, dit is hoe ik het noem. Daarom zie ik bruto nationaal geluk ook niet als de oplossing. Wij hebben eigenlijk een breed dashbord nodig van indicatoren: CO2 uitstoot, luchtkwaliteit, kinderarmoede, verschillende ongelijkheidsindicatoren...  (Bron)
Hij noemt zijn methode de vierde weg.

De conclusie? Klavers fluide wereldbeeld met een kek jasje van Marx is 18 zetels waard in ons poldermoerasje. Zijn doelwit: de ankerloze millennials.



Gerelateerd