vrijdag 21 juni 2013

Geheime oorzaak protesten EU, Turkije, Brazilië

De staat maakt misbruik van haar status als monopolist door geld in omloop te brengen. Inflatie is de sluipmoordenaar van onze waarde
Tweet van Edin Mujagic, auteur van het boek Geldmoord

In een economisch praatje op de Amerikaanse zender CNBC zagen we Niall Ferguson en een aantal 'low information' mediapraathoofden discussieren over de oorzaken van de opstanden in Turkije en Brazilië. Het is altijd amusant om ze te zien stuntelen: zo zou Turkije te wijten zijn aan 'bomen' en Brazilië aan 'buskaartjes'. Leuk, als het niet zo treurig was.

Ondanks het gewauwel kwam de waarheid wel degelijk boven water. Het antwoord is inflatie, geldontwaarding. Het ontstaat wanneer de geldmonopolist de drukpers laat draaien. Dat kan tegenwoordig digitaal, gewoon door een comma te verplaatsen.

De Europese Centrale Bank heeft de afgelopen tijd zogenaamde LTRO operaties gehouden, waarbij banken tegen zeer lage rente 'nieuw' geld konden lenen, waarmee vervolgens staatsobligaties - staatsschulden - werden opgekocht.

Deze monetaire politiek zorgt voor een kunstmatig oppompen van de economie: op papier lijkt het heel wat, maar de cijfers berusten niet op echte economische indicatoren. Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve heeft juist deze week gezegd even af te zullen wachten met de Amerikaanse equivalent van de LTRO, Quantitative Easing (QE). Deze mededeling  zorgde direct voor een duik van 200 punten in de markten.

Natuurlijk gaan de opstanden in Turkije niet over 'bomen' of de sluipmoordenaar van ONS kapitaal, geldontwaarding. Het is verzet tegen de Erdogans islamisering. Maar de onlusten bouwen op een bodem van burgerlijke ontevredenheid omdat zij steeds meer moeten betalen voor levensonderhoud en hun spaargeld steeds minder waard wordt.

Deze inflatie kun je zien als een verborgen belasting van de staat op het overgebruik van publieke middelen. De staat maakt feitelijk van haar status als geldmonopolist misbruik door een vorm van fraude te plegen.

In de eurozone lijken de inflatiecijfers mee te vallen, maar dat is schijn, zoals bovenstaande tweet van de auteur van het boek Geldmoord, Edin Mujagic al aangeeft.